prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izvanučionička nastava u sklopu projekta cjelodnevne škole

Učenici 4. razreda OŠ Novi Marof, PŠ Remetinec, u četvrtak, 25. travnja 2024. godine realizirali su s učiteljicom Lidijom Vukalović  izvanučioničku nastavu u Ludbreg u sklopu programa Projektne grupe izvannastavnih aktivnosti (B1) kao jednog od četiri programa Eksperimentalnog programa osnovne škole kao cjelodnevne škole.

U ludbreškoj Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u kojoj  se čuva Relikvija Predragocjene Krvi Kristove srdačnu dobrodošlicu zaželio im je župnik in solidum vlč. Petar Mlakar koji im je postao duhovni i turistički vodič kroz Ludbreg. Pokazao im je Relikviju Predragocjene Krvi Kristove i ispričao im događaj euharistijskog čuda koje se dogodilo 1411. god. kad je svećenik posumnjao u istinitost riječi Pretvorbe “Ovo je tijelo moje” i “Ovo je moja krv….” i u kaležu je nakon lomljenja hostije na tri dijela potekla prava krv. Zaprepašten i silno preplašen, svećenik je brzo završio Svetu misu. Tekućinu iz kaleža pospremio je u staklenu posudicu, sakrio, i o događaju šutio do kraja života. Tek na samrti javno je priznao što se dogodilo i ampulu s tekućinom predao na čuvanje svojoj subraći svećenicima u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Vlč. Mlakar napomenuo je kako nema pisanih dokumenata, a predaja govori da se godinu dana nakon posvete župne crkve u kapelici dvorca Batthyany 1411. god. dogodilo euharistijsko čudo. No, pretpostavlja se da se euharistijsko čudo dogodilo u crkvi Presvetoga Trojstva, a ne u kapeli Sv. Križa u dvorcu Batthyany. Nakon osobnog svjedočanstva o svećeničkom pozivu i zajedničke molitve Litanija Krvi Kristove župnik vlč. Mlakar istaknuo je i važnost osobne spontane molitve Gospodinu i pozvao da se svatko u tišini sa svojim zahvalama i potrebama obrati Gospodinu. Obilazeći oko glavnog oltara učenici su razgledali freske Mirka Račkog koji se rodio u Novom Marofu nakon čega su kupili nabožne predmete koje im je blagoslovio župnik vlč. Mlakar te su se uputili u daljnje razgledavanje ludbreških znamenitosti.

Na glavnom gradskom Trgu Presvetog Trojstva u sklopu mozaika čitali su na metalnim pločicama nazive gradova i udaljenosti tih gradova od Ludbrega temeljem kojih je Ludbreg dobio naziv „Centar svijeta“. Na središnjem gradskom trgu vlč. Mlakar pokazao im je i spomenik i pločicu hrvatske atletičarke, ludbrežanke, Sare Kolak, koja se natječe u bacanju koplja. Na pločici je duljina 68,43 m, Sarinog osobnog rekorda i novog hrvatskog rekorda i duljina 66,18 m  koja je Sari donijela olimpijsko zlato u Riju de Janeiru 2016. god. Uz Trg Sv. Trojstva župnik vlč. Mlakar učenicima je skrenuo pozornost na  uređeni kompleks arheološkog trgovačkog nalazišta Iovija iz rimskih vremena u kojem se može naučiti  kako se na ovom području živjelo u rimsko vrijeme. Na putu prema dvorcu Batthyany vidjeli su zgradu ludbreškog Gradskog vijeća ispred koje se nalazi spomenik hrvatskome političaru Stjepanu Radiću. U sklopu dvorca Batthyany razgledavali su kapelu Sv. Križa oslikanu freskama, a župnik vlč. Mlakar posebno im je skrenuo pozornost na stropnu fresku koja prikazuje euharistijsko čudo. Iz kapele Sv. Križa uputili su se prema Svetištu Predragocjene Krvi Kristove. Župnik vlč. Mlakar pokazao je učenicima ludbrešku Srednju školu, a prelazeći preko mosta rijeke Bednje na putu prema Svetištu Predragocjene Krvi kristove učenici su uočili da putujući od Remetinca preko Novog Marofa do Ludbrega prelaze preko rijeke Bednje 4. put.

U Svetištu Predragocjene Krvi Kristove župnik vlč. Mlakar ispričao je učenicima kako je Svetište Predragocjene Krvi Kristove nastalo temeljem zavjeta Hrvatskoga sabora iz 1739. godine, a izgradnja je dovršena 1996. godine. Objasnio je učenicima da je cijelim krajem 1739. god. vladala strašna epidemija  kuge te je na zasjedanju Hrvatskog sabora u Varaždinu 1739. donijeta odluka o izgradnji kapele u Ludbregu ako Bog zaustavi epidemiju kuge u Moslavini i Slavoniji. Izabran je Ludbreg jer se u njemu dogodilo euharistijsko čudo 1411. god. i u njemu se čuva Relikvija Presvete Krvi Kristove. Kuga je prestala, ali zavjet nije odmah ispunjen.

Gradnja Svetišta započela je 1993., a dovršena je 1996. god. te je tako ispunjen zavjet Hrvatskoga sabora u građevinskom smislu. Župnik vlč. Mlakar objasnio je učenicima što je zavjet i skrenuo im pozornost na mozaik na zabatu kapele pod nazivom Uskrsnuće Isusovo rad akademskog slikara Gorana Petrača iz Ludbrega koji je izradio i slike Križnog puta u mozaiku koristeći venecijansko murano staklo.

Slikar Marijan Jakubin naslikao je 2005. godine u zavjetnoj kapeli veliku fresku s motivom Posljednje večere na kojoj su prikazani hrvatski sveci i blaženici koje su učenici prepoznavali i imenovali s župnikom vlč. Mlakarom i razrednom učiteljicom, a nalaze se u zajedništvu u Vječnosti s Gospodinom. Župnik vlč. Mlakar istaknuo je i napomenuo djeci da i mi živeći na Zemlji trebamo težiti zajedništvu s Gospodinom u Vječnosti po uzoru na blaženike i svece.

Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u Varaždinskog biskupiji jedino je euharistijsko svetište u Hrvatskoj, a ujedno je jedno od najvećih i najstarijih euharistijskih svetišta u Europi. Vjernici ovamo dolaze u velikom broju šest stoljeća. U ludbreško proštenište hodočasti se tijekom čitave godine, a velika proštenja u čast Svete Krvi Isusove održavaju se četiri dana uoči prve nedjelje mjeseca rujna, kada se okupi i do 80.000 hodočasnika među kojima su i zastupnici Hrvatskoga sabora s Premijerom.  Nakon razgledavanja Svetišta zajedno su se pomolili. Župnik vlč. Mlakar izgovorio je blagoslov kojim je sve blagoslovio Gospodin. Učenici su zahvalili  župniku vlč. Mlakaru  i pozdravili se s  njim.

S razrednom učiteljicom Lidijom Vukalović uputili su se u Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području LORI u Ludbregu.

Sudjelovali su u Matematičko-informatičkom području, u modulu Roboti i opseg koji je namijenjen za dob od 10 do 12 godina u trajanju od četiri puna sata s ciljem razvijanja vještina u području matematike, geometrije i programiranja. Nakon dogovorenog datuma Newton učiteljica poslala je razrednoj učiteljici zadatke kojima su se učenici pripremili za rad u Newton sobi. Uoči odlaska u Lori u školi procjenjivali su, mjerili i izračunavali opsege geometrijskih likova i opsege likova nepravilnog oblika. Objašnjavali su strategije određivanja opsega oblika i odredili jedinice opsega.

Ispred LORI centra učenicima i njihovoj učiteljici srdačnu dobrodošlicu zaželjela je Newton učiteljica Lidija Pokos, zamolila ih da se preobuju u papuče i uvela ih u Newton sobu. Učenici su bili iznenađeni uređenjem Newton sobe, obukli su bijele kute i podijelili se u parove prema svojem osobnom izboru. Na stolovima su bili pripremljeni roboti i kutije s različitim priborom za mjerenje opsega: geometrijski pribor, krojački i zidarski metar, konopac i kalkulator. U 1. aktivnosti učenici su trebali odrediti duljinu jedne rotacije kotača robota bez uključivanja robota, a nakon toga  Newton učiteljica pokazala je učenicima kako programirati robota za jednu rotaciju, zatim za tri rotacije i 5, 4 rotacija. U 2. aktivnosti pod nazivom Sigurna udaljenost učenici su trebali programirati robot na određeni broj rotacija tako da se robot približi na najmanju udaljenost do lego čovječuljka, a da ga ne sruši. U 3. aktivnosti, na podu Newton sobe učenici su trebali od izolir trake napraviti lik „ne manji od 3 stranice, a ne veći od 5 stranica“, izmjeriti mu stranice, izračunati mu opseg i programirati robot da jednim kotačem ide uz stranicu lika te su sami morali odrediti broj rotacija i kut zakretanja.

Nakon svake aktivnosti učenici su odlazili u Amfiteatar gdje su iznosili strategije mjerenja, izračunavanja i programiranja. Tijekom iznošenja strategija bilo je uočljivo da su učenici bili izrazito motivirani u suradničkom učenju u paru, a prepreke u svakoj aktivnosti bile su im izazovne jer je zadani cilj svake aktivnosti bio visoko motivirajući. Puni dojmova odlučili su doći u Lori u 7. razredu na modul Fizike Istražujemo energiju i Modul simulacije leta. Izvanučioničku nastavu u sklopu Projektne grupe završili su ručkom u obližnjem hotelu Amalia.