prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jakopska kapica

Jakopska kapica je školjka koja živi na pješčanom dnu, na dubini između pet i trideset metara. Njena posebna zanimljivost je da ima do 200 očiju. Razlog tolikog broja je vjerojatno povezan s njezinim pokretnim životom. Kreće se uokolo plivajući tako što istiskuje vodu kroz otvor.

Ako je ugrožena, može se naglo odbaciti prema naprijed bježeći iz opasnosti u trzajućim mlazovima. Njezine oči mogu vidjeti samo tamu i svjetlo. Smještene su u dva niza plavih točkica veličine vrška igle koje se protežu uz rub ljušture, a svako oko ima dvije mrežnice.

Jedna je osjetljiva na smanjenu razinu, a druga na povećanu razinu svjetlosti. Kapica dakle može prepoznati svaku promjenu u jačini svjetlosti, kao što je sjena od grabežljivca, pa stoga može brzo i zatvoriti ljušture. Njihovim zatvaranjem ona tjera vodu iz šupljine tijela i odbacuje se prema naprijed za oko jedan metar.

 

Tekst je izvorno objavljen na internetskim stranicama Hrvatske radiotelevizije.