prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Job shadowing u Helsinki: iz finskih učionica iz prve ruke

U sklopu Erasmus+ akreditacije Agencije za odgoj i obrazovanje, viša savjetnica za informatiku/računalstvo Nadica Kunštek, te voditeljice Županijskog stručnog vijeća učitelja Informatike Splitsko-dalmatinske županije Alma Šuto i Ela Veža sudjelovale su u aktivnosti praćenja rada u Helsinki Upper Secondary School of Media Arts, Helsinki, Finska.

Cilj ovog obrazovnog susreta je bio upoznati se s finskim obrazovnim sustavom, koji je poznat po svojoj kvaliteti, inovativnosti i jednakosti. Job shadowing je metoda učenja koja omogućuje učiteljima/nastavnicima, ali i učenicima da prate rad profesionalaca iz različitih područja i steknu uvid u njihove zadatke, izazove i vještine. Ova metoda je posebno korisna za učitelje/nastavnike jer promatranjem rada kolega mogu poboljšati svoju nastavu i uskladiti je s potrebama tržišta rada. Job shadowing je jedan od primjera kako se može poticati cjeloživotno učenje i kvaliteta obrazovanja.

Viša savjetnica i voditeljice ŽSV-a u ovoj multikulturnoj školi pratili su nastavu različitih područja, ali i razina, a neki od njih su montaža i obrada videa, TV produkcija, programiranje, engleski jezik, matematika, psihologija, umjetnost,.. te su imale priliku steći uvid kako se kod učenika razvijaju vještine poduzetništva, digitalne vještine, održivi razvoj te njeguje tolerancija i jednakost. Učenici u ovoj školi ne koriste klasične udžbenike i bilježnice, svi nastavni materijali su im dostupni u digitalnom obliku i tijekom nastave koriste uglavnom samo računala. Sudionice su također imale priliku predstaviti državu Hrvatsku i hrvatski obrazovni sustav, razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse s kolegama iz Finske, te razgovarati o nastavku suradnje.

Helsinki Upper Secondary School of Media Arts je najveća škola u Helsinki, ima tri ravnatelja, 850 učenika, 65 nastavnika, tri nastavnika s posebnim potrebama, pet savjetnika za učenike, školsku medicinsku sestru, dva psihologa, socijalnog radnika, djelatnika za rad s mladima, sportskog trenera i dva djelatnika za multikulturalna pitanja. Zanimljivo je da školski sati traju 75 minuta, a nastavna godina podijeljena je na 5 dijelova (semestara), svaki od njih traje sedam tjedana.

Učenici u svakom semestru biraju šest predmeta koje žele pohađati, a na kraju svakog razdoblja polažu nacionalne ispite iz predmeta koje su pohađali. Škola nudi preko 40 predmeta za analizu i izradu medija koji su povezani s mnogo drugih predmeta, finski jezik, nekoliko stranih jezika, povijest, društvene znanosti, umjetnost, psihologiju, glazbu, programiranje, kemiju, matematiku. Svaki predmet ima tri razine početni, srednji i napredni što učenici također odaberu prilikom odabira samih predmeta. Na kraju školovanja učenici polažu državnu maturu iz najmanje pet predmeta, od čega je jedino finski jezik obavezan. Maturu je moguće polagati dva puta godišnje i to u rujnu i ožujku, ispiti su isti u svim školama i polažu se u cijeloj Finskoj na isti dan i u isto vrijeme. Učenike se ne ispituje usmeno, već se znanje provjerava online ispitima, jezični testovi su također online, bez dijela razumijevanja slušanjem. Tijekom ispita učenicima je Google nedostupan, a ispite ne moraju polagati u istom periodu.

Učenici uobičajeno ovu školu završe za tri godine, ali nije neobično pohađati je 3,5 ili 4 godine, jer imaju slobodu u nekom periodu odabrati manji broj predmeta ili upisati predmete na koje se žele posebno usredotočiti. Školovanje je u Finskoj besplatno i ne postoje privatne škole niti fakulteti.

Ovdje se odmah može uočiti kako je obrazovanje osobna stvar svakog pojedinca. U školi vlada opuštena i ležerna atmosfera, učenici nastavnike oslovljavaju imenom. Kašnjenje učenika na nastavu je često i nitko tome ne posvećuje posebnu pažnju, a rijetki učenike zapisuje. Nerijetko je tijekom nastave moguće vidjeti učenike kako drže slušalice u ušima, tipkaju na mobitelu ili računalu, igraju računalne igrice, obavljaju online kupnju, spavaju, ili.., ali nastavnika nitko ne ometa u njegovom radu. Ne postoje pravila u odijevanju, pa je u školi moguće vidjeti učenike, ali i nastavnike raznoliko odjevene. Škola je dobro opremljena nastavnim sredstvima i pomagalima, ali i prostorom za učenje, prostorom za tišinu, dnevnim boravcima, školskim restoranom, sportskom dvoranom, knjižnicom bez knjižničara,… Nastavnici svaki tjedan održavaju nekoliko sastanaka tijekom kojih dogovaraju različite aktivnosti.

Osim job shadowinga, sudionice su imale priliku upoznati se s finskom kulturom, poviješću i prirodom. Posjetile su znamenitosti kao što su crkvu Temppeliaukio, tvrđava Suomenlinna, muzej dizajna, knjižnicu OOdi, iskusile su plovidbu po zaleđenom moru i finsku saunu, kušale finsku hranu. Tijekom boravka u Helsinkiju sudionice ove mobilnosti posjetile su naše, Hrvatsko veleposlanstvo te  kroz ugodan razgovor s veleposlanikom iz prve ruke usporedile različite obrazovne sustave u Europi i svijetu.       

Ovo iskustvo učenja je bilo veoma korisno i inspirativno za sve sudionice tijekom kojeg su dobile nove ideje za unapređenje svoje nastave i školskog okruženja. Svi su se složili da je job shadowing u Helsinki bio nezaboravno iskustvo koje će im ostati u lijepom sjećanju. Ovaj članak je sažetak nekih od glavnih iskustava i dojmova sudionica ovog obrazovnog iskustva u Helsinki, a koji je pokazao kako job shadowing može biti koristan za cjeloživotno učenje i kvalitetu obrazovanja.