prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jubilarni 10. Maraton kratkometražnog filma

U 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske će se deseti put zaredom održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma.

Zbog interesa proširilo se i trajanje samog programa tako da će se ove godine čak 42 kratkometražna naslova, podijeljena u šest blokova, moći gledati od 14. do 22. prosinca 2022. godine.

Program koji nastaje u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra ove godine slavi svoj okrugli, deseti rođendan.

U čak 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske tako će prikazivati vrlo opsežan program s čak šest filmskih blokova, podijeljenih na Male europske maratonce i Male hrvatske maratonce – programe namijenjene djeci. Istovremeno, za odrasle su tu Domaći maratonci, čak 26 naslova koji čine nagrađivani animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni filmovi.

Program Mali domaći maratonci sastoji se od devet renomiranih domaćih naslova, redom nagrađivanih na stranim i domaćim festivalima. Djeca i roditelji će tako moći pogledati najbolje od domaćih kratkometražnih filmova, a priče će ih voditi od ježeve kućice pa sve do malih bijelih vrana koje traže svoje mjesto pod suncem. U programu gledamo: Ježeva kuća Eve Cvijanović, Crvena jabučica Ane Horvat, Tonka će sutra Morane Dolenc, Koyaa – Razigrani autić čiju režiju potpisuje Kolja Saksida. Tu su još i filmovi Prošlo je s kišom Siniše Ercegovića, Krila za krokodila Ivane Guljašević Kuman, Bijela vrana Mirana Miošića, Prvi korak autorice Petre Kožar i Vrlo mokra noć u muzeju Milana Trenca.

Mali europski maratonci, poseban je filmski program namijenjen djeci u dobi 4+. Njime organizatori predstavljaju najbolje kratke filmove za djecu iz cijele Europe. U ovim se filmovima sve mijenja, proljeće prelazi u zimu, gusjenica postaje krasan leptir, a krtica bi se čak mogla pretvoriti u Mjesec! Na domaća platna tako stižu filmovi iz Belgije, Nizozemske i Litve.

Program Domaći maratonci podijeljen je u četiri bloka, a predstavlja izbor animiranih, igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova za starije uzraste. Filmovi su nastali od 2012. do 2022. godine.

Izbor filmova uključuje mnoštvo nagrađenih naslova od kojih su neki već prikazani u sklopu prijašnjih Maratona i dočekani s oduševljenjem, te izbor izvrsnih filmova koji su pomalo pali u zaborav i dugo se nisu nigdje mogli pogledati. Svi filmovi imali su sjajne festivalske turneje na kojima su osvojili brojne nagrade.

Blok Domaći maratonci 1 se sastoji od ukupno 6 filmskih naslova koji uključuju animirani film Manivald u režiji Chintis Lundgren, igrani film Sonje Tarokić Ja sam svoj život posložila, zatim je tu Arka, animirani debitantski film Natka Stipaničeva, Mjesto odakle vam pišem pisma dokumentarno-eksperimentalni film u režiji Nikoline Bogdanović, igrani film Ivana Turkovića-Krnjaka Lovebox te animirani film Real Boy redateljice Irene Jukić Pranjić.

U programskom bloku Domaći maratonci 2 prikazat će se animirani film Biciklisti Veljka Popovića, igrani studentski film Hane Jušić Da je kuća dobra i vuk bi je imao, zatim Vučje igre, animirani film Jelene Oroz. Na programu su i dokumentarno-eksperimentalni film Prazni sati, čiju režiju potpisuje Mate Ugrin, zatim animirani film Marka Dješka Sve te senzacije u mom trbuhu, igrani film Ljepotan Saše Bana, te animirani film Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona.

Blok Domaćih maratonaca 3 prikazuje igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice, animirani film Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren, te dokumentarni film Sve, još uvijek, u orbiti čiju režiju potpisuju Dane Komljen i James Lattimer.

Tu je i animirani film “Stranac” u mojoj glavi Petre Balekić, igrani Siguran let Alda Tardozzia, dokumentarni White Trash Sunčice Ane Veldić, te animirani film Soba Ivane Jurić.

Domaći maratonci 4 uključuju animirani film Cockpera Kate Gugić, animirani film Otac čiju animaciju i režiju potpisuju Ivan Bogdanov, Asparuh Petrov, Dmitry Yagodin, Rositsa Raleva, Moritz Mayerhofer i Veljko Popović. Tu je i igrani film Teleport Zovko Predraga Ličine, eksperimentalni Amnezijak na plaži Dalibora Barića, igrana drama nominirana za studentskog Oscara, Cvijeće Judite Gamulin, te animirani film Gamer Girl čiju režiju potpisuje Irena Jukić Pranjić.

Inicijativa Najkraći dan iz koje je proizašao Maraton kratkometražnog filma je nastala 2012. godine u Francuskoj s idejom promocije bogatog repertoara kratkometražne forme. U međuvremenu se proširila na mnoštvo europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, gdje se održava već desetu godinu zaredom.

Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom, uz podršku domaćih autorica i autora.