prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kada se povišena tjelesna temperatura smije spuštati?

Ponekada je potreban podsjetnik na to kako se ponašati kad nastupi povišena tjelesna temperatura jer se nerijetko događaju pogreške nepotrebnog snižavanja koje samo može odmoći samom organizmu. Svi smo, vjerojatno, jednom ili više puta čuli kada smijemo posegnuti za spuštanjem temperature, no trebamo zaista i razumjeti procese u tijelu koju se kriju iza toga.

Njemački medicinski časopis Apotheken Umschau podsjeća da se povišena tjelesna temperatura može spuštati tek kada prijeđe 38,5 Celzijevih stupnjeva.

Naime, u hladnijim se danima povećava broj onih koji su oboljeli od prehlada, upala ili infekcija uzrokovanih bakterijama i virusima, a iste nerijetko imaju pratitelja u vidu povišene temperature. To je jedna prirodna i zdrava reakcija našeg organizma na upale i infekcije te naša najsnažnija urođena zaštita od bakterija i virusa.

Stupanj groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja je bolest u stanju uzrokovati višu tjelesnu temperaturu, a katkad ozbiljnija bolest ne mora značajno podizati stupnjeve tjelesne temperature. Sama posljedica blagog povišenja temperature kod vrućice bi bilo ubrzanje metabolizma, a to pomaže u borbi protiv upala i infekcija.

Visoka je temperatura (groznica) stanje kada tjelesna temperatura poraste iznad uobičajenog raspona. Ona se tako razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturi koja je iznad 39 Celzijevih stupnjeva mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvija visoke temperature ukazuje često na vitalnost i snažan organizam.

Kod visoke se tjelesne temperature ubrzavaju metabolički procesi za čak pet do osam puta, povećava se zatim proizvodnja interferona koji sprječavaju razvoj virusa, a količina željeza u plazmi se smanjuje i to je bitno za sprječavanje rasta bakterija. Također, istodobno se povećava djelovanje i pokretljivost bijelih krvnih stanica koje onda uništavaju mikrobe.

Kad je u pitanju blago povišena temperatura, i to ona koja nije viša od svega 37,8 stupnjeva, liječnici nikada ne preporučuju spuštanje lijekovima, jer se tako bolest koja je i uzrok temperature može produljiti.

Potrebno je naglasiti da virusi koji uzrokuju prehlade i ostale respiratorne infekcije napreduju na normalnoj tjelesnoj temperaturi, dok izazivanjem stanja blago povišene tjelesne temperature organizam vjerojatno želi eliminirati virus.

Visoka se tjelesna temperatura najčešće snižava lijekovima poput brufena, paracetamola i sličnih analgetika i antipiretika. Nakratko pomaže i stavljanje obloga, kao i tuširanje mlakom vodom.

Liječničku pomoć svakako treba zatražiti kad tjelesna temperatura dosegne 40 stupnjeva i ne spušta se niže bez lijekova niti nakon tri dana, a popraćena je osjećajem iznimne iscrpljenosti.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/clanak/.