prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako je nastao suvremeni ples i balet?

Balet je kombinacija glazbe, plesa i pantomime s propisanim koracima i tehnikama. Iz njega se kao slobodniji i prirodniji oblik razvio suvremeni ples. U baletu postoji 5 osnovnih položaja ruku i 5 položaja stopala, dok kod suvremenog plesa postoji bezbroj položaja ruku i stopala. Potkraj 19. stoljeća Isadora Duncan i Loie Fuller osjetile su da su baletni pokreti neprirodni pa su razvile nov, slobodniji stil.

Koreografija je umjetnost planiranja i pronalaženja koraka za neku baletnu ili plesnu situaciju. Koreografi su ljudi koji smišljaju plesne korake i rade s plesačima na komponiranju baletnih sekvenci. Tri su glavna baletna stila: romantični, klasični i suvremeni. Baletni stil obično se očituje u vrsti kostima koje plesači nose. Većinu romantičnih baleta karakteriziraju duhovi i čarobnjaštvo. Plesačice najčešće nose bijele haljine koje sežu do listova. U klasičnom baletu plesačice nose kratke kostime koji se zovu titi, da bi se istaknuo rad nogu. Kod suvremenog baleta plesači obično nastupaju u jednostavnim kostimima koji najčešće nisu bijeli.

Balet se usavršio u Francuskoj u 18. stoljeću, otuda se proširio i u druge zemlje.

Što je zapravo balet?

 Plesači praćeni muzikom, plesom tumače plesnu priču određenog sadržaja. Najbolji plesači se nazivaju solisti ,a ostali su plesači članovi baletnog zbora. Čovjek koji uvježbava balet i određuje pokrete plesača zove se koreograf. Kao i u drami, u baletu su se u prvo vrijeme i u ženskim ulogama pojavljivali muškarci. Plesačice i plesači stječu potrebnu stručnu spremu u školama za balet.

Klasični balet izvodi se na glazbu starih majstora. Tu su svi pokreti i figure unaprijed utvrđene te zahtijevaju od plesača mnogo vježbanja a pleše se na vršcima prstiju pa stoga plesačice i plesači nose posebne baletne papučice.

Moderni balet se pleše na glazbu suvremenih kompozitora, on traži slobodnije i bogatije pokrete tijela , koji mogu izraziti obilje misli , osjećaja i težnji današnjeg čovjeka i njegova života.

Neki od poznati plesača su Lifar i Nižinski, plesačica Pavlova i Karšavina, najpoznatniji plesni par Margot Fonteyn (Britanka) i Rudolf Nurejev (Rus), koreografi Fokin i Đagiljev. Mnogi znameniti kompozitori su pisali glazbu za balet kao Čajkovski (za Labuđe jezero, Orašar, Trnoružica), Strawinsky (Petruška, Žar ptica), Prokofjev (Romeo i Julia, Kameni cvijet).

 

Tekst je prenesen s portala Saznajkako.