prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako kosa raste i umire?

Kosa raste iz svog korijena. Tu se stanice razmnožavaju potiskujući one ispred sebe od korijena prema površini vlasišta. Folikul je mali otvor na koži iz kojeg kosa raste. Svaki čovjek ima oko 20 milijuna folikula po cijelom tijelu (isto kao i majmun), ali su mnogi od njih svijetli i vrlo sitni, a zovu se velus dlake. Na glavi čovjek ima oko 100 000 do 120 000 dužih, debljih i grupiranih dlaka. Svakodnevno se izgubi oko 50 dlaka, ali nove neprestano rastu.

Kako kosa umire?

Kada kosa izađe na površinu vlasišta ona umire. Ako se ne šiša, kosa može narasti do jednog metra dužine. Za to je potrebno oko četiri godine. Potom nastupa faza odmora kada kosa opada. Nakon približno tri mjeseca korijen (tj. folikul) ponovno postaje aktivan i počinje rasti nova kosa.

U svakom trenutku je oko 90 – 95 posto kose na glavi u fazi rasta, a ostatak se odmara.

Trepavice i obrve

Osim kose i velus dlaka, na tijelu čovjek ima još i obrve. One smanjuju utjecaj sunčevih zraka i sprečavaju da znoj ili kiša dođu do oka. Trepavice su dugačke i tanke te štite oči od prašine koja lebdi u zraku, a dlake u nosu čiste zrak koji čovjek udiše.

 

Tekst je prenesen s mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije.