prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako se roditelji mogu naučiti nositi s vlastitim izljevima bijesa?

Svakom se roditelju dogodi da vikne na svoje dijete. To su uglavnom trenutci kada roditelj biva frustriran do te mjere da to više ne može podnijeti. Ako tu negativnu energiju koju u trenutku osjeća pokuša ispoljiti vikanjem, velika je vjerojatnost da će jako uplašiti dijete. Samoregulacija je ono što nedostaje u ovakvim situacijama, jer ispoljavanje bijesa kroz urlanje nije dobro niti za roditelja niti za dijete.

Ako uzmemo u obzir da je roditelj glavni model po kojem dijete uči kako se ponašati, tada to znači da ako roditelj izgubi kontrolu nad sobom, da će dijete usvojiti slično – da, kada se dijete više ne može suzdržati, ima izljev bijesa. Većina roditelja ipak želi da njihovo dijete nauči vještine samokontrole emocija i ponašanja jer je to način na koji će lakše ostvarivati kvalitetne odnose s drugima. Međutim, vještine samokontrole se uče i kroz opažanje drugih, primarno roditelja, rekla je Tatjana Gjurković, magistra psihologije i certificirani terapeut igrom iz Centra Proventus.

Bijes je grozna stvar – može zamračiti osobu, onemogućiti joj da vidi dobre stvari. Kada se roditelj poslije takvog ispada smiri, jasno mu je da se mora promijeniti kako bi izbjegao takve scene. Ali to nije lako. Boriti se sam sa sobom jedna je od najtežih borbi, a da bi promjena započela moraš prihvatiti sebe takvog kakav jesi, pa i ovu ružnu stranu.

Poželjno je da roditelj osvijesti što ga navede da se osjeća tako bijesno – što roditelj misli tada o sebi, o drugima, općenito o životu? Što osjeća? Što zapravo očekuje od drugih, od djeteta? Također, da li je taj roditelj kao dijete imao sličan uzor od svojih roditelja? Primjerice, jedan roditelj mi je ispričao kako ima izljev bijesa kada se osjeća bespomoćno prema svom djetetu – silno ga želi podučiti nečemu, želi da dijete shvati tada da će ga njegovo ponašanje dovesti u puno lošiju situaciju, ali ga dijete ne sluša i nastavlja po svom. Kada se primijeti takav obrazac, poželjno je prije svega stati prije eskalacije, smiriti se i vidjeti ima li kojih drugih načina da nauči dijete. Možda nema, možda će dijete morati imati vlastito iskustvo da bi donijelo isti zaključak kao što ga roditelj pokušava podučiti jer roditelj može predvidjeti što će se dogoditi. Često su obrasci roditelja vrlo složeni i na nesvjesnoj razini, pa da bi se lakše uklonio problem, psihoterapijski rad može pomoći, dodala je dječja psihologinja Gjurković.

Potrebna je, dakle, čvrsta volja. Čvrsto odlučite – neću dati bijesu da upravlja mojim emocijama i postupcima. Ova odluka će biti često testirana i u početku ćete to češće primjećivati. Ako se ne možete mirno nositi s određenom situacijom, izađite na trenutak iz prostorije. Duboko dišite. Vrištite u jastuk, ako morate. A kada se smirite, pokušajte razmisliti hoćete li išta postići ako si dozvolite izljev bijesa. Mogli biste osjetiti puno teških emocija koje potencijalno mogu povrijediti nekog od vaših bližnjih, a znate da bi vam kasnije bilo žao.

Osmijeh pomaže

Sigurno ste čuli onu staru „Smijeh je lijek“. Znanstvenici na Sveučilištu u Kansasu objavili su studiju u stručnom časopisu „Psychological Science“ čiji rezultati potvrđuju ovu staru mudrost. Čak i kada ste pod stresom i niste raspoloženi za smijeh, osmjehnite se jer to ublažava stres, ali i usporava otkucaje srca – dakle, smiruje vas.

Odvojiti u danu neko vrijeme samo za sebe, mnogim je roditeljima veliki luksuz. Ali to je neophodno za normalno funkcioniranje. Ovisno o tome kakve afinitete imate i što vam odgovara, pronađite si hobi uz pomoć kojega ćete se riješiti negativne energije koju svakodnevno nakupljate. Možda će vam odgovarati trening – izađite i trčite, odite u teretanu ili na satove boksa i izbacite sve iz sebe. Nekima više odgovara malo meditacije i joga ili šetnje u prirodi. Nađite ono što vas opušta i smiruje i prakticirajte to s vremena na vrijeme. Osim što će vam pomoći u rješavanju bijesa, osjećat ćete se bolje. A nema boljeg roditelja od onog koji se dobro osjeća u vlastitoj koži.

 

Članak autorice Mateje Krizmanić izvorno je objavljen na portalu Klinfo.hr 

Fotografija: Freedigitalphotos (autor: David Castillo Dominici)