prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog dana učitelja

Školskim projektom “Nastavnik – poticaj i podrška odgoju i obrazovanju učenici Komercijalno-trgovačke škole Split” u Komercijalno-trgovačkoj školi u Splitu obilježen je 5. listopada 2023. godine – Svjetski dan učitelja.

Cilj projekta bio je promovirati ulogu nastavnika u svrhu razvoja i napretka društva. Prigoda je to bila da se naglasi važnost kvalitetnog obrazovanja za poboljšanje života svih ljudi i održivi razvoj te podsjeti na pritom veoma značajnu ulogu nastavnika. Prepoznali su to učenici prvih razreda zanimanja komercijalist na predavanju “Kvalitetno obrazovanje kao cilj održivog razvoja”. Zatim su stečeno znanje provjerili pomoću kviza Kahoot.

Pod mentorstvom profesorica Jasenke Rašetina i Andree Braovac istražili su ulogu nastavnika tijekom povijesti. Poznata je izreka da je od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba. Tome doprinosi i nastavnik svojim trudom, entuzijazmom i strpljenjem. Zato se mnogi rado sjećaju nastavnika koji su im bili podrška i poticaj u školi.

Na radionici “Nastavnik – zanimanje ili poziv” učenici su istražili osobine nastavnika. Među najznačajnijima istaknuli su motivaciju i strpljenje. Anketirali su svoje nastavnike kako bi saznali njihove razloge za odabir nastavničke profesije. Komunikacija sudionika projekta odvijala se uživo u školi te virtualno pomoću platforme Teams.

Rezultate projektnih aktivnosti prikazali su pomoću digitalnog alata Canva. Objavili su ih na zajedničkoj digitalnoj ploči. Zatim su plakate, infografike i letke izložili na školskom panou u atriju škole. Temeljem istraživanja, učenici su komentirali ulogu nastavnika u ostvarivanju globalnog cilja održivog razvoja – 4. Kvalitetno obrazovanje. U edukativnim videozapisima, prepoznali su važnost obrazovanja za svu djecu na svijetu te potrebu za cjeloživotnim učenjem. Uočili su rad nastavnika kao jedno od najvažnijih područja ukupnog razvoja društva. Nastavnici ne poučavaju samo nastavni sadržaj nego pripremaju učenike za savladavanje raznih životnih situacija. Tijekom projektnih aktivnosti učenici su pokazali kritičko razmišljanje, kreativnost i spremnost na timski rad te razvili svoje digitalne i komunikacijske vještine.