prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako spriječiti nastanak karijesa

Sjećate li kada su vam roditelji u djetinjstvu govorili kako će šećer u slatkišima uništiti vaše zube? No to nije u potpunosti istinito. Šećer svakako doprinosi propadanju zubi, ali ne na način na koji mislite. Osim toga namirnice koje inače ne bi probudile sumnju također loše djeluju na zube, baš poput žvakaće gume koju žvačete.

Osobe koje gotovo u potpunosti izbjegavaju slatkiše budu neugodno iznenađene kada otkriju da imaju karijes, jer su do tada smatrale, iako sasvim pogrešno, kako su slatkiši jedini uzročnici karijesa. Štoviše, postoji nekoliko velikih zabluda po pitanju onoga što točno uzrokuje karijes i kvarenje zubi.

Kao i mnogi drugi sustavi u našem tijelu, oralno zdravlje u velikoj mjeri oslanja se na bakterije. Postoje milijuni bakterija koji žive u našim ustima, neke su dobre, a neke su loše. Ne postoji način na koji se potpuno mogu eliminirati loše bakterije u ustima, ali se njihov broj može ograničiti redovitim četkanjem i čišćenjem zubnim koncem. Dobre bakterije čine dobre stvari kao što je jačanje imunološkog sustava, a loše bakterije uzrokuju karijes i parodontalne bolesti, piše Refinery29.com.

Ako je karijes uzrokovan lošim bakterijama, kako se to uopće odvija? Taj dio odnosi se na šećer. Ono što stavljate u jelo koje jedete izuzetno je važno, a ono što jedete i pijete direktno utječe na vas od trenutka kada dospije u usta. Suprotno uvriježenu mišljenju, šećer se ‘ne lijepi’ za zube i uzrokuje karijes, već kada popijete slatka pića ili jedete šećer i ugljikohidrate loše bakterije upravo te šećere i škrob koriste kao hranu. To znači da bilo koji ugljikohidrat može doprinijeti kvarenju zubi, čak i hrana koja djeluje potpuno bezopasno.

Kada loše bakterije pojedu ostatke čestica hrane u ustima, proizvode kiselinu koja uništava caklinu. To omekšavanje cakline početak je karijesa, a ako se ništa ne poduzme po tom pitanju, zub će biti sve jače oštećen. Onoga trenutka kada karijes dotakne dentinski sloj (sloj ispod cakline), širi se i proces postaje sve brži te na kraju stiže do živca unutar zuba. Upravo zbog toga, važni su redoviti odlasci kod zubara jer što se karijes ranije uoči, to će šteta biti manje.

Jedna trećina površine zuba nalazi se između zubi, a to područje je teško dosegnuti četkicom. Zubni rendgen omogućuje da se to područje bolje promotri i dijagnosticira kvar zuba, ako ga ima. Zubni je konac pak jedini način da pravilno očistite taj dio zuba, pa čak i ako koristite najbolju četkicu. Osim toga, zubni konac čuva desni zdravima.

Da bi vaši zubi ostali što dulje zdravi, potrebno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila. Dakako, genetika igra prilično veliku ulogu pa tako neki ljudi imaju prirodno jaču caklinu, a drugi imaju jednostavno veći broj loših bakterija. Valja imati na umu kako je karijes ‘zarazan’ pa tako loše bakterije mogu kolonizirati iz jednih usta u druga.

Najlakši način umanjenja pojave karijesa pomno je četkanje zubi i čišćenje zubnim koncem odmah nakon obroka ili međuobroka. Također ograničavanje šećera i ugljikohidrata uvelike će  poboljšati šanse za održavanje jake cakline. Ako niste u prilici oprati zube, barem žvačite žvakaće gume bez šećera jer ćete tako potaknuti proizvodnju pljuvačke (slina neutralizira kiselinu) i piti vodu kako biste isprali čestice hrane.

Ograničite unos kisele hrane i pića, poput citrusa i vina, a ako imate refluks kiseline, svakako biste se trebali posavjetovati s liječnikom. Bilo koja vrsta gaziranih bezalkoholnih pića, čak i običan sok nagriza caklinu, a ako ih se ne možete odreći, onda ih barem pijte na slamku kako biste ograničili izloženost zubi.

Ako imate već štetu na zubima nastalu kiselinom, fluor može pomoći ojačati caklinu. Kada je riječ o oralnom zdravlju, postoje mnoge stvari koji možete učiniti po pitanju prevencije. Zubni karijes dio je života i starenja, no kvalitetna njega i čišćenje zubi mogu znatno doprinijeti oralnom zdravlju.