prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako zaštititi identitet od hakera

Koristite li istu lozinku za sve stranice? Objavljujete li osobne stvari na Facebooku? Ako je vaš odgovor da, vi ste potencijalna meta za internetske kriminalce čije računalne prevare koštaju i novaca i živaca.

Garry Sidaway je direktor strategije sigurnosti u Integralisu, tvrtki koja savjetuje Vladu Velike Britanije te farmaceutske i financijske multinacionalke. “Kriminalci točno znaju kakve podatke traže na internetu i gdje se oni nalaze”, rekao je Sidaway koji misli kako su Britanci, a to vrijedi i za ostale narode, prenaivni što se tiče objave i pohranjivanja podataka na Internetu.

Danas smo svjedoci velikog broja različitih napada hakera – od pokušaja “izvlačenja” lozinki kroz linkove-zamke postavljene na stranice koje se podrazumijevaju da su sigurne, pa do visoko organiziranih kriminalnih jedinica koje ciljaju na poslovne i Vladine sustave kako bi se domogli intelektualnog vlasništva i vrijednih informacija.

Potaknuti “objavljivačkom kulturom” društvenih mreža i sve sofisticiranijim zlonamjernim softerima znanim i kao “malware“, internetski kriminalci su sve vještiji u svojim napadima na pojedince i organizacije. Prevarantske poruke lažnim predstavljanjem kroz korisnikove interese, najčešće sakupljenih iz društvenih mreža, žele doći do korisnih podataka, kao što su korisničko ime, lozinka, broj kreditne kartice i sl.

Primjerice, “phishing” je metoda kojom se prevaranti služe na način da korisnicima pošalju mail za koji se čini da je službeni mail iz banke s porukom kako iz određenih razloga (često se navode sigurnosni razlozi, blokada računa ili slično) korisnik mora upisati svoje osobne podatke, broj računa, PIN ili slično na internetsku stranicu banke, te je u mailu priložen link na tu stranicu. Kada korisnici kliknu na link, čini se da je zaista riječ o stranici banke, no to je lažna stranica koju su stvorili prevaranti i kada korisnik upiše svoje podatke, on zapravo kriminalcima predaje sve svoje osobne podatke koje oni poslije mogu iskoristiti za pražnjenje bankovnih računa, krađe identiteta ili ih mogu prodati na Internetu.

Na koji način možete zaštiti svoju privatnost na Internetu pročitajte ovdje.