prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kampanja “Zasadi stablo, ne budi panj”

Učenici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica zanimanja cvjećar, uz mentorstvo nastavnice Kristine Horvat Vargović, proizveli su sadni materijal. Uz voćne (jabuka, kruška, breskva, smokva, aronija, jagoda…) i dendrološke vrste (Thuja, Gleditsia, Paulownia, Tamarix, Cupressus…) proizveli su i ljekovito bilje (Helichrysum, Rosmarinus, Lavandula sp., Salvia officinalis…).

Sadni su materijal podijelili građanima Virovitice i odgojno-obrazovnim ustanovama u gradu i Županijskom volonterskom centru KrEdA. Ukupno 100 sadnica posađeno je tijekom studenog na privatne posjede sugrađana i posjede odgojno-obrazovnih ustanova. Na CROGIS karti možete pronaći lokacije na kojima su posađene sadnice.

Službeno ovo je treća kampanja “Zasadi stablo, ne budi panj”, ali učenici zanimanja cvjećar već godinama proizvode sadni materijal i potiču sadnju raznovrsnih biljnih vrsta u mjestu i okolici. Već petu godinu za redom maturanti škole nose kući i sade starinske voćne vrste koje su proizveli na praktičnoj nastavi tijekom trogodišnjeg školovanja. U prvom razredu siju razne vrste podloga za cijepljenje. U drugom razredu vrše vegetativno razmnožavanje cijepanjem, a u trećem razredu odnose kući i sade odabranu voćku u vrt. Sadnja se obavlja uglavnom u studenom sve dok vremenske prilike dopuste.

Sadnice uvijek treba posaditi na dubinu na kojoj su već ranije rasle, tj. zoni korjenova vrata. Posadi li se suviše plitko, korijen sadnice i čitava biljka mogu se isušiti. Posadi li se biljku preduboko, može zaostajati u razvoju. Jesenska sadnja je idealna za voćne vrste, ali i ostalo drveće. Učenici zanimanja cvjećar poručuju: “Sadite drveće – biljke jer su bitne za naše zdravlje, proizvode kisik, dom su mnogim životinjskim vrstama, proizvode hranu za ljude i životinje te smanjuju zagađenja zraka i tla”.