prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kazališna čarolija

Učenici Osnovne škole Bakar posjetili su Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Posjet kazalištu uvijek je poseban doživljaj. Učenicima donosi radost, a uvijek predstavlja novo i zanimljivo iskustvo. Učenici škole posjetili su Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci. Bio je to neuobičajen posjet je su imali priliku zaviriti u svaku prostoriju Kazališta koje kao gledatelji kazališnih predstava nemaju priliku vidjeti, a one su jednako važne kako za glumce tako i za cijelu izvedbu predstave.

Zahvaljujući zanimljivom postavu i vještom vođenju učenici su uvedeni u kazališnu čaroliju koja se u satu obilaska uspješno nadmetala sa teorijskim znanjem i spoznajama koje su učenici ranije usvojili u medijskoj kulturi hrvatskoga jezika. Vidno uzbuđeni i puni dojmova učenici su poslušali zanimljive anegdote i osobne priče kazališne voditeljice. Mnoštvo rekvizita i izložaka potakli su njihovu maštu. Razgledavali su i isprobavali kostime, šešire i haljine. Bilo im je lijepo gledati kazalište s najviših sjedala, vidjeti pripremu za probu nove kazališne predstave. Kad su se uvukli u kazališnu ljepotu izlaza više nije bilo. Očarale su ih zgode koje su se događale u kazalištu. Naučili su da je puno ljudi koji se trude stvoriti kazališnu predstavu kako bi ona publici bila zanimljiva i zabavna. Od redatelja i kostimografa do glumaca, scenografa, majstora svjetla i zvuka. I svih onih tajnih pomagača iza scene.

Svako kazalište ima svoje mirise, svoju prašinu, svoju rasvjetu, neke svoje zvukove. Ugođaj kazališta drugačiji je od onog filmskog. Kazalište je jedinstveno i impresivno iskustveno učenje i djeci omogućuje da zakorače u tuđe cipele i vide život iz neke druge perspektive. Ulazak u tuđu kožu daje djeci potpuno novi osjećaj. Odlazak u kazalište uvelike utječe na socio-emocionalni razvoj djece. Tu se događa spoj mašte, kreativnosti i interakcije. Gledanje kazališnih predstava uči djecu kako koristiti maštu i kako kreativnije razmišljati. Ono ima pozitivan učinak na razvoj određenih životnih vrijednosti. Utječe na obrazovanje, određuje oblik zabave, uvažava estetiku i razvija buduću publiku. Važnost kazališta u odgoju i obrazovanju djece još je nedovoljno istraženo, ali opet dovoljno da shvatimo koliko posjet kazalištu može biti koristan i zanimljiv.

Izlaganje djece kulturnim manifestacijama najbolji je način da ih naučimo koliko je kultura važna za život čovjeka. Odlazak djeteta u kazalište važan je element u odgoju i jedno od najboljih mjesta za razvijanje dječje mašte koja je neophodna za djetetov razvoj, razmišljanje, učenje i igru.