prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Književni pokus

Učenici, roditelji i učitelji iz Osnovne škole Fran Kocelak Drnje sudjelovali su u ponedjeljak, 25. siječnja 2020. godine, na zanimljivoj online književnoj večeri pod nazivom “Književni pokus”. Inspiracija za naziv bio je dio večeri nazvan “Žablji pokus”, koji je nastao prema priči Žabe traže kralja Ivane Brlić-Mažuranić.

Večer su organizirale članice Erasmus+ tima Elena Belec, Martina Hrastić Farkaš i Stjepana Kadić u sklopu “TITLE projekta”, čiji je glavni cilj promicanje čitanja, a posebice onoga s razumijevanjem.

Nakon uvodnog razgovora, učenici i njihovi roditelji su pažljivo slušali priču Ivane Brlić-Mažuranić, a nakon svake stanke su morali dovršiti rečenicu, odnosno predvidjeti daljnja događanja u tekstu. Takav tijek čitanja potaknuo je učenike i roditelje na razmišljanje, ponekad na točan slijed događaja, a ponekad ne, ali su zato ponuđena rješenja bila domišljata i zabavna.

Sljedeći zadatak bio je da učenici i roditelji u određenim skupinama čitaju priču bez naslova na glas, ujedno i kao primjer obiteljskog čitanja, nakon čega su trebali ponuditi, odnosno pogoditi naslov djela. Tijekom ovog dijela večeri, razgovaralo se o pročitanom, stoga su se sudionici dotaknuli tema poput vršnjačkog nasilja, svakodnevnih poteškoća, kako u školi, tako i u obitelji te životu općenito.

Učenici su ispunjavajući evaluacijski upitnik iskazali zadovoljstvo sudjelovanjem i predložili još više zadataka, što će im članovi Erasmus+ tima “TITLE” vrlo rado sljedeći put i omogućiti. Uz bogaćenje rječnika i kao pomoć u učenju, čitanje je vrlo važno i radi razvijanja mašte, koja je potrebna u svim životnim fazama. Uz pročitanu knjigu možete proputovati cijeli svijet i to svatko na svoj način.