prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Koji su dinosaurusi bili najopasniji?

Dinosaurusi su bili vladari svijeta do prije 65 milijuna godina. Svojim su nestankom otvorili prostor sisavcima, koji su ga spremno popunili i uskoro postali dominantna vrsta na planeti. Ne samo da su dinosaurusi bili najveće životinje koje su ikad hodale Zemljom, već su bili i vrlo opasni. Pogledajte popis najkrvoločnijih među njima.

Alosaur

Najopasniji i najkrvoločniji dinosaurus koji je živio prije 150 milijuna godina. U to je doba bio na vrhu hranidbenog lanca, gostio se biljožderima i slabijim mesožderima. U prosjeku bio je dugačak osam i pol metara. Zadnje je udove koristio za kretanje, dok je prednjima čupao komade mesa sa svog plijena.

Giganotosaur

Jedan od najvećih mesoždera koji su ikad živjeli, Giganotosaur bio je dugačak do 13 metara i težak isto toliko tona. Imao je ogromne čeljusti dugačke gotovo dva metra, a zubi su dosezali duljinu i do 20 cm. Iznimno oštra njuha, izdaleka je mogao osjetiti plijen i pojuriti za njim brzinom do 50 km/h. Čeljust mu je bila više prilagođena rezanju mesa, negoli kidanju. Pretpostavlja se kako je plijenu nanosio duboke posjekotine pa bi plijen s vremenom posustao s otporom uslijed gubitka krvi.

Majungasaur

Živio je prije 66 milijuna godina na području današnjeg Madagaskara, gdje je bio dominantan predator. Dugačak osam metara i težak oko jedne tone, nije bio pretjerano izbirljiv s hranom pa je tako proždirao i pripadnike vlastite vrste.

Spinosaur

Najveći od svih dinosaurusa-mesoždera. Dužine do 18 metara i težine do 21 tone, živio je i na kopnu i u vodi gdje je nalazio svoj plijen, poput današnjih krokodila. Prepoznatljiv je po svojim istaknutim kralješcima, koji su znali narasti do dužine od gotovo dva metra.

Troodon

Nisu svi mesožderi bili krupni poput Spinosaura, dapače, Troodon je bio iznimno sitan u usporedbi s njim. Visok tek 130 cm i težak do 50 kg, nije se mogao ravnopravno boriti za plijen s krupnijom konkurencijom. Međutim, Troodon je zato bio iznimno inteligentan. Imao je najveći mozak u odnosu na veličinu tijela od svih ondašnjih grabežljivaca. Brz, lukav i odličnog vida, udruživao se u čopore i na taj način tamanio daleko veće životinje od sebe.

Mapusaur

Blizak rođak Giganotosaura, bio je izvanredan lovac. Dužine deset metara i težak tri tone, bez ustezanja napadao je Argentinosaure, koji se ubrajaju među najveća živa bića koja su ikad hodala Zemljom.

Velociraptor

Brzi grabežljivac s dugim repom i perjem živio je prije 75 milijuna godina. Bio je još sitniji od Troodona: s dva metra dužine i 15-tak kg težine, fizičku inferiornost je kompenzirao inteligencijom i vjerojatno, lovom u čoporu.

Utahraptor

U bliskom srodstvu s Velociraptorom, Utahraptor bio je nekoliko puta veći. Sedam metara dugačak, tri metra visok i 500 kg težak, napadao je daleko krupniji plijen od sebe. Pretpostavlja se da je također imao perje i lovio u čoporu.

Tiranosaur

Najupečatljiviji od svih predatora. Tiranosaur u svakom pogledu opravdava svoje ime: pet metara visine, 12 metara dužine i težine oko sedam tona, bio je zastrašujuća pojava. Izvrsna vida i njuha, mogao je namirisati strvinu ili plijen nekoliko kilometara daleko. Kad bi ga dostigao, zagrizao bi ga zastrašujuće snažnim čeljustima, najjačim među svim kopnenim životinjama koje su ikad postojale. Iako vrlo glasan u filmovima, zapravo se ne zna kako se Tiranosaur glasao

Tekst je prenesen s internetskih stranica http://znanost.geek.hr/clanak/koji-su-dinosauri-bili-najopasniji/