prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kompostirajmo zajedno za dobrobit okoliša i ljudi

Kompostiranje kao najstariji način recikliranja otpada ima višestruke koristi za okoliš, pojedince i zajednicu i u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec prepoznato je kao važna tema kojoj se pristupilo na pedagoško inovativan način pokretanjem eTwinning projekta. Projektne su aktivnosti osmišljene tako da u središte procesa učenja postavljaju učenike. 

Sudjelovanjem u pripremanju komposta učenici su razvijali samostalnost, odgovornost i poduzetnost, a upoznali su i ekonomske koristi od pripremanja vlastitog komposta. Suradnja s vršnjacima iz drugih država pokazala se kao snažna motivacija za učenike. Timski rad i aktivno sudjelovanje učenika u projektu pokazali su se izvrsnim načinom za razvijanje samopouzdanja učenika, pozitivne slike o sebi te socijalnih i komunikacijskih vještina. Učenici su razvijali odgovorno ponašanje prema zajednici i pripremali se za prikladno djelovanje u društvu radi postizanja osobne i opće dobrobiti. Implementacijom principa održivoga razvoja i primjenom praktičnoga rada na pripremi komposta učenike se poticalo na odgovorno postupanje prema prirodi, racionalno postupanje s otpadom i ponovnu uporabu materijala te korištenje proizvedenog komposta. Nastojalo se podići svijest učenika i roditelja o važnosti održivog ponašanja u svakodnevnom životu. Tijekom su školske godine učenici pripremali kompost (sakupljali lišće, ostatke povrća i voća, pratili temperaturu kompostišta…), a na kraju su projekta kompost dodali biljkama u školskom dvorištu. Tijekom projekta ostvarena je suradnja sa stručnjacima izvan škole i organizirano je više aktivnosti na otvorenom. Školu je posjetila gospođa Bernarda Orehovec, proizvođač biodinamički uzgojenog voća i povrća i održala predavanje o kompostiranju i važnosti zdrave hrane. Učenici su istražili temu kompostiranja i napravili digitalne i papirnate postere kojima su na jednostavan način objasnili što je kompostiranje, zašto je dobro kompostirati, kako praviti kompost, što ide i što ne ide u kompost.

Povodom Dana sigurnijeg interneta održan je roditeljski sastanak na kojem su roditelji upoznati i s primjerima pozitivne uporabe informacijske i komunikacijske tehnologije u obrazovanju, kao što je i eTwinning. Izrađene su edukativne igre o kompostiranju, a sve će se moći koristiti u edukaciji budućih generacija. Primjer izvrsne suradnje sa školama iz Rumunjske i Turske predstavlja zbirka online igara s temom kompostiranja napravljena alatom LearningApps.

Učenici su obilježili Dan planeta Zemlje prezentacijom projekta u holu škole uz prigodno uređen pano s istaknutim radovima partnera iz Rumunjske, Grčke, Turske i Španjolske. Tijekom travnja učenici su izradili edukativnu igru o kompostiranju. Igra je izrađena od kolaža, a sastoji se od raznobojnih polja i pitanja koja određuju kretanje igrača do cilja, komposta.

U uvjerenju da je igra ključna za uživanje u djetinjstvu pridružili smo se globalnoj kampanji poticanja učenja i igre na otvorenom Outdoor Classroom Day. Osmislili smo vlastitu igru i odigrali je u školskom dvorištu, blizu našeg komposta i eTwinning stabla.

Na kraju projekta škole su pripremile evaluacijski upitnik koji je proveden putem Google obrasca. Upitnik je ispunilo 143 učenika, a rezultati pokazuju da je projekt ostvario pozitivan učinak. Značajan je podatak da je 90,9 % učenika odgovorilo kako smatra da je steklo znanja i vještine koje će moći koristiti u budućem životu, a 21,7 % učenika odgovorilo je da je njihova obitelj napravila kompost u dvorištu tijekom ovog projekta.

Napravljena je završna prezentacija projekta koja prikazuje najvažnije aktivnosti, te zajednički završni uradak, brošura Composting – Our Way of Life.

eTwinning projekt Let's do compost! pokrenut je početkom školske godine 2017./2018. u suradnji OŠ Vladimira Nazora Pribislavec i Ormylia Primary School iz Grčke. Autori projekta su Iva Naranđa i Ioannis Papanikitas, a iz naše škole sudjelovali su učenici trećih i četvrtih razreda, Mali ekolozi pod vodstvom učiteljice Milice Vadlja i eTwinneri pod vodstvom učiteljice Ive Naranđe. U listopadu 2018. godine Središnja služba za podršku iz Brisela nagradila je projekt Europskom oznakom kvalitete.

Više o projektu: školske mrežne stranice i TwinSpace.