prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kontakt seminar slavenskih zemalja – eTwinning mobilnost

U gradu Zawiercie u Poljskoj od 22. do 25. svibnja održan je  multilateralni seminar  s ciljem okupljanja nastavnika iz slavenskih zemalja kako bi dogovorili projekte u sklopu eTwinning suradnje. Ukupno je sudjelovao 51 nastavnik iz Bugarske, Češke, Hrvatske, Poljske, Slovačke i Slovenije, a radni jezici bili su materinski jezici sudionika. Iz Hrvatske je bilo petero nastavnika.

Seminarium kontaktowe eTwinning dla nauczycieli z krajow słowiańskich počeo je u četvrtak 22. svibnja u popodnevnim satima. Seminar je otvorila gospođa Gracjana Więckowska iz Narodowe Biuro Kontaktowe Programu eTwinning (NSS), a potom je sudionike pozdravila Ewa Rainska-Nowak također iz NSS-a te predstavila eTwinning portal i njegove mnogobrojne mogućnosti.

Nena Mandelj i Teresa Prokowska prikazale su svoj eTwinning projekt A Night in the  Library (Noc w bibliotece). Let's Meet by a Book eTwinning projekt prikazale su Urszula Kuta i Nena Mandelj.

Nakon predstavljanja uspješnih eTwinning projekata sudionici su se podijelili u skupine. Fotografije na  akreditacijama bile su vodič za podjelu. U par rečenica svaki sudionik je predstavio iz koje zemlje i škole dolazi, što radi i koja mu je projektna ideja. Nakon 10 minuta predstavljanja dio članova je promijenio skupinu pa je krenuo novi krug predstavljanja kako bi se upoznali sa što više sudionika. Završna aktivnost bila je pronaći što više riječi koje su zajedničke u slavenskim jezicima.

U petak 23. svibnja 2014. održavale su se radionice. Zbog brojnosti sudionika održavane su dvije paralelne radionice. Jedna od radionica bila je eTwinning desktop koju je vodila Gabriela Chruscinska. U radionici su sudionici uređivali svoj profil te pronalazili sudionike seminara i dodavali ih u svoje kontakte. Iwona Moczydlowska vodila je radionicu o TwinSpaceu u kojoj se učilo/vježbalo dodavati projektne aktivnosti, ugrađivati video sadržaje, vanjske poveznice, dokumente, fotografije, upisati učenike u projekt te koristiti forum. U popodnevnim radionicama učili su o alatima koje se može koristiti u eTwinning projektima. Katarzina Zrawla – Dudzik vodila je radionicu o PowToonu, prezentacijskom alatu, a svoju netomnastalu prezentaciju sudionici su ugradili u svoju projektu aktivnost na TwinSpaceu ovog seminara. Teresa Prokowska pokazala je kako se može napraviti plakat koristeći Glogster, a svoj glog sudionici su također ugradili u svoju projektnu aktivnost na TwinSpaceu.

Subotu prije podne proveli su u planiranju projekta i njegovom apliciranju na eTwinning. Nastavnica Renata Kos je s partnericama Jolantom Król (Poljska), Lenkom Lipničanovom (Slovačka) i Martom Karczewskom (Poljska) dogovorila projekt We are elements of Slavic puzzles čiji je cilj upoznati kulturu, tradiciju i prirodu drugih krajeva/zemalja kroz igre, prezentacije, videokonferencije, filmove, plakate (Glogster), PowToon. Projekt će trajati cijelu školsku godinu, a svaki mjesec radit će jednu od tema (moja škola, tradicijska lutka, božićni običaji, zimske igre, važna mjesta u mom gradu, moja obitelj i dr.).

Popodne su proveli u Ogrodzieniecu, nekad velebnom dvorcu koji je danas u ruševnom stanju.

U nedjelju 25. svibnja predstavili su svoje (buduće) projekte ostalim sudionicima i uputili se na putovanje prema svojim domovima.

Slobodno vrijeme koje je bilo u večernjim satima iskoristili su za šetnju gradom i neformalno druženje uz pjesmu i gitaru jedne od sudionica te razgovorima na svim materinskim jezicima.

Ova eTwinning mobilnost je urodila nizom novih kontakata, novim znanjima o eTwinning radnoj površini i korisnim alatima te projektom koji će započeti sljedeće školske godine. Stoga zahvale idu Agenciji za mobilnost i programe EU koja je sve to omogućila.