prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kontaktni seminar na Cipru

Kontaktni seminar pod nazivom “Estimating the budget for the implementation of a proposal for a Partnership for Cooperation” održan je na Cipru u gradu Paphos od 1. do 4. studenoga 2022. godine u organizaciji ciparske nacionalne Erasmus+ agencije.

Ciljana skupina bili su predstavnici organizacija aktivnih u području odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te obrazovanja odraslih koji su zainteresirani za razvoj i prijavu projektnih prijedloga za Ključnu aktivnost 2 – Partnerstva za suradnju programa Erasmus+.

Cilj seminara bio je pružiti sudionicima teoretsko i praktično znanje o tome kako odabrati najprikladniji pojedinačni paušalni iznos za pokrivanje troškova projekta te kako opisati aktivnosti koje će provoditi organizacije sudionice u skladu s odabranim paušalnim iznosom. Na seminaru je sudjelovalo 70 sudionika iz 17 zemalja (Slovenija, Estonija, Belgija, Poljska, Njemačka, Švedska, Danska, Republika Sjeverna Makedonija, Luksemburg, Hrvatska, Austrija, Latvija, Češka, Litva, Grčka, Irska i Cipar). 

Iz Hrvatske su sudjelovali:

  • Ksenija Žarković (Osnovna škola Bijaći, Kaštel Novi) za područje odgoja i općeg obrazovanja
  • Marina Mirković (Tehnička škola, Požega) za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja
  • Karlo Zdunić (Ustanova za obrazovanje odraslih Dante, Rijeka) za područje obrazovanja odraslih.

Tijekom seminara, predstavnici različitih europskih institucija i organizacija imali su priliku postaviti temelje za buduću suradnju oko unaprijed određenih tematskih modula. Sudionicima su se obratili dr. Onisiforos Iordanou, predsjednik Upravnog odbora IDEP-a (Zaklade za upravljanje europskim programima cjeloživotnog učenja) i dr. Stylianos Mavromoustakos, direktor IDEP-a. Dr. Onisiforos Iordanou rekao je da europski Erasmus+ program ima za cilj unaprjeđenje suradnje i povećanje pristupa europskim zemljama kroz širok spektar mogućnosti za učenje dostupnih zemljama sudionicama.

Glavno predavanje “Paušalno financiranje – uvid i očekivanja”, održao je gospodin Paul Guest (Orientra). Slijedile su grupne rasprave o projektnim idejama, planiranju i proračunu projekta, odnosno razvijanje projektnih prijedloga. U grupama su bili kombinirani predstavnici odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, raznih agencija zaduženih za obrazovanje pri ministarstvima do predstavnika privatnog sektora i nacionalnih agencija.

Predavanje “Kratki vodič za prijavu za suradnju i mala partnerstva” održala je Stella Leonidou, ciparska koordinatorica KA2 projekata. U radionicama koje su vodili vanjski stručnjaci, predstavnici europskih nacionalnih agencija, kroz studije slučaja analizirana je procjena proračuna za provedbu prijedloga partnerstva za suradnju te dizajniranje projekta i projektne faze.

Ovisno o prioritetu i ciljevima kojima se bavi projekt, partnerstva za suradnju trebaju uključivati najprikladniji i najrazličitiji raspon partnera kako bi se iskoristila njihova različita iskustva, profili i posebna stručnost te proizveli relevantni i visokokvalitetni projektni rezultati. Podnositelji projektnih prijava moraju odabrati pojedinačni paušalni iznos koji najbolje odgovara njihovim potrebama, ciljevima, planiranim aktivnostima, željenim rezultatima/ishodima i kapacitetima. Seminar je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Aktivnost osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+ koji provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.