prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Korak u znanost

U sklopu projekta Korak u znanost, financiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, održana je edukacija nastavnika za rad na 3D printeru – 3D Crash Course. Na edukaciji koja je održana u Znanstveno-edukacijskom centru Višnjan u periodu od 6. do 8. travnja 2018. godine, sudjelovali su nastavnici iz škola partnera, među kojima su bile i profesorice iz Gimnazije Vukovar: Karolina Dvojković, Sanja Pavlović-Šijanović, Nataša Vinković i Kristina Kristek.

U sklopu projekta, škole partneri, dobile su 3D printere na kojima su nastavnici, sudionici edukacije, printali različite modele čije su crteže izrađivali sami u programu Fusion 360. Izrađene crteže modela nastavnici su zatim pripremali za print u programu Cura i pozadinskom programu Pronterface nakon čega su modeli printani preko računala ili direktno pomoću SD kartice koja se spaja na printer.

Osim radionica, program edukacije sadržavao je i motivacijska predavanja koja su izlagali gosti predavači: Sven Maričić, znanstvenik iz Rijeke, pionir tehnologije 3D printa u Hrvatskoj s temom „Jesmo li svjesni primjene novih 3D tehnologija?“, sveučilišni profesori Sveučilišta u Ljubljani, dr. sc. Mojca Jurišević i dr. sc. Gregor Torkar s temom „Što motivira nadarene učenike?“, sveučilišna profesorica Sveučilišta u Ljubljani dr. sc. Mojca Čepič s temom „Istraživačko učenje suvremenih znanstvenih sadržaja i prepoznavanje darovitih učenika u istima“, sveučilišni profesor Sveučilišta u Ljubljani dr. sc. Stanislav Avsec s temom „Tehnološko opismenjavanje s pomoću 3D modeliranja“, suradnici Znanstveno istraživačkog centra Višnjan Mario Mladinov i Vanja Brčić s temom „3D printing kroz primjere“ i psihologinja Valentina Mladinov, također suradnica, s temom “Izvannastavne aktivnosti za visokomotivirane učenike – tips & tricks“. Za organizacijski je dio bio zadužen voditelj edukacijskih programa Petar Čuček. 

Kako se u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan provodi i program pod nazivom Višnjanska škola astronomije pri Zvjezdarnici Tičan, program je uključivao i posjet promatračnici i to u poslijepodnevnim satima i noćnim satima, gdje su nastavnici imali priliku, pod vodstvom Korada Korlevića, vidjeti teleskop od 25 tona koji je postavljen 1999. godine kao poklon legendarne talijanske astronomkinje, pokojne Margherite Hack. Korado Korlević prošle je godine javnosti predstavio prva otkrića na novoj zvjezdarnici – 10 novih tijela u Sunčevu sustavu, otkrivenih od stane skupine učenika i njihovih mentora te je o svojim istraživanjima i „lovu“ na svemirska tijela kao i programu koji provode u observatoriju informirao nazočne nastavnike.

Nakon edukacije, škole partneri dobili su zadatak provesti izvannastavne aktivnosti iz 3D printinga, tijekom iduće školske godine s visokomotiviranim učenicima i prenijeti im stečena znanja.

Organizacijom edukacije, kvalitetom programa i svojim gostoprimstvom, tim stručnjaka iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, potvrdili su svoju stručnost i kvalitetu kroz inovativni konstruktivistički pristup u radu zbog čega se uspinju na vrh ljestvice uspješnih edukacijskih centara za visokomotivirane učenike.