prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kraj projekta „Osnove lutkarstva – od papira do lutke i natrag kroz čaroliju filmske montaže“

U projektu „Osnove lutkarstva – od papira do lutke i natrag kroz čaroliju filmske montaže“ sudjelovali su učenici polaznici izvannastavne aktivnosti filmske, lutkarske i keramičarske skupine Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja. Ukupno je sudjelovalo 48 učenika, od toga 19 učenika razredne nastave i 29 učenika predmetne nastave.

Učenici su stjecali praktična znanja i vještine. Na izvannastavnoj aktivnosti „Keramičari“ keramičarska grupa je izrađivala kućice za vile, jer su na izvannastavnoj aktivnosti „Lutkari“ izrađivali lutke za šumsku vilu iz priče „Strašna vila u Groznoj šumi“, zatim lutke za Dan voda, za Jesenji igrokaz i za godišnje doba zimu. Na izvannastavnoj aktivnosti „Mladi SKIG-ovci“ filmska grupa se pripremala i vježbala tehnike snimanja i osnove montaže.

Kao najvažniji uspjeh ovog projekta istaknuli bi da se u lutkarskoj igri učenik postupno oslobađa vlastite nesigurnosti i sramežljivosti, postaje sve spontaniji i maštovitiji i radi na jačanju osobnog razvoja. Projekt će se nastaviti provoditi i iduće školske godine i u projekt će se uključiti učenici 1. razreda. Učenici su dobro reagirali i svidjela im se izrada lutaka i cjelokupni proces izrade predstave kroz snimanje i montažu. Također, materijali (platna, glina i boje) možemo koristiti i iduće školske godine, kao i laptop za montažu, kojeg smo kupili iz materijalnih sredstava namijenjenih za provedbu ovog projekta.

Učenici će na završnoj svečanoj podjeli svjedodžbi, pohvalnica i nagrada, dobiti i pohvalnice za sudjelovanje u ovom projektu. Voditeljica projekta u školi bila je školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić u suradnji s učiteljicama Jelenom Cvijović, Ružicom Taragdžić, Anitom Miočić Milevoj i školskom defektologinjom Snježanom Barić. Presjek projektnih aktivnosti nalazi se u videozapisu kojeg je pripremila školska knjižničarka u programu za montažu Edius i dostupan je na poveznici.

Provedbu projekta financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz “Poziv za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2022./2023.”, na koji se škola javila.