prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Lexie – aplikacija za čitanje i učenje na mobilnim uređajima i računalima

Lexie je aplikacija za čitanje i učenje na mobilnim uređajima i računalima koja olakšava čitanje i razumijevanje napisanog teksta. Iako je Lexie prvenstveno namijenjena učenicima s disleksijom i teškoćama čitanja, aplikacija je dizajnirana tako da ugodno iskustvo čitanja pruža svim korisnicima, pomaže i roditeljima, učiteljima te logopedima.

Lexie je naslijedila Omoguru Reader i iako imaju neke slične alate radi se potpuno različitoj aplikaciji koja nudi nove mogućnosti, poput funkcije „Text to Speech“ na hrvatskom i na engleskom jeziku, a tu su i dodatni alati koji održavaju fokus i poboljšavaju čitanje.

Također, jedna od mogućnosti je i „Tekst Editor“ koji omogućuje uređivanje i prilagođavanje umetnutih slika ili skeniranih dijelova knjiga i lekcija. Pretvaranje slika u tekst, u kombinaciji s pretvaranjem teksta u govor, daje kompletno novu dimenziju kod učenja, osobito kod učenika koji imaju problem s čitanjem i razumijevanjem tekstova.

Vrijedi istaknuti da Lexie za razliku od Omoguru Readera nije mobilna već web aplikacija i kao takva radi na mobitelima, tabletima i računalima. U njoj se nalaze i svi drugi rado korišteni alati iz Omoguru Readera s kojima su korisnici dobro upoznati.

U aplikaciji Lexie mogu se pronaći i sva lektirna djela dostupna na portalu eLektire, a sadržaj je proširen i s kratkim pričama za vježbanje čitanja i razumijevanja. U pripremi je i knjižnica s kratkim pričama koja će redovito biti ažurirana.

Pored pristupa e-lektirama, u Lexie se mogu dodati i vlastite digitalne knjige te kreirati radovi i skripte za učenje uz pomoć bilješki iz knjiga, udžbenika i mrežnih izvora. Uz to, škole i institucije imaju i mogućnost kreiranja svojih digitalnih knjižnica koje mogu učiniti dostupne vlastito odabranim korisnicima.

Nedavna istraživanja pokazala su da personalizacija teksta uvelike utječe na brzinu čitanja i razumijevanje teksta.

S tim u vezi, vrijedi istaknuti da Lexie objedinjuje sve alate za:

  • najfinije podešavanje izgleda teksta i personalizaciju ugodnosti čitanja
  • dodatne alate za olakšavanje, poboljšavanje i poticanje čitanja te
  • korištenje bilo kojeg izvora teksta.

Sve to aplikaciju Lexie čini izrazito fleksibilnom, te je za pripremu i prilagodbu tekstova za čitanje i učenje mogu koristiti i učitelji, logopedi i roditelji.

Aplikaciju Lexie možete pronaći i isprobati ovdje.