prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Loomen5 – izrada videozapisa uz pomoć umjetne Inteligencije

U svijetu u kojem stvarnost i digitalni svijet usklađeno koegzistiraju, alati za izradu videozapisa neizostavan su dio našeg isprepletenog stvarnog iskustva i virtualne stvarnosti.

Potreba za izražavanjem, dijeljenjem iskustava i povezivanjem kontinuirano raste a zajedno s njom i potreba za alatima koji mogu pratiti ekspanziju kreativnosti i digitalnog izražavanja. U nadi da ćemo pronaći alate koji će zadovoljiti naše potrebe za digitalnim izražavanjem, istražujemo mogućnosti brojnih alata koji će nas inspirirati i omogućiti nam da prenesemo svoje priče na jednostavan, brz i pristupačan način. Upravo u toj potrazi, Lumen5 nameće se kao svježa alternativa koja nudi jednostavno i besplatno stvaranje videozapisa uz pomoć umjetne inteligencije.

Lumen5 predstavlja inteligentnu platformu koja koristeći obradu prirodnog jezika, računalni vid i druge napredne tehnologije, omogućuje brzu i učinkovitu transformaciju teksta, slika, glazbe i glasa u dinamične vizualne priče te automatski generira videozapise. U suprotnosti s kompleksnim alatima koji zahtijevaju napredno znanje i iskustvo, Loomen5 pristupačan je i korisnicima bez naprednih vještina uređivanja videzapisa. S velikim brojem raznolikih predložaka, medijskih elemenata te širokim opcijama prilagodbe, Lumen5 omogućuje brzu izradu atraktivnih videozapisa.

Postupak izrade videozapisa započinje registracijom na stranici https://lumen5.com/ i kreiranjem besplatnog računa unosom osnovnih podataka. Nakon prijave, na upravljačkoj ploči (dashboard) odabirom “Novi Video” otvara se mogućnost izrade videozapisa uz pomoć raznovrsnih predložaka ili od samog početka poput izrade prazne prezentacije.

Na stranici za uređivanje, moguće je odabrati unos scenarija s glasovnom interpretacijom ili bez nje. Ukoliko korisnik želi izraditi kratak i jednostavniji videozapis u sklopu kojega glasovna interpretacija prati uneseni sadržaj, morat će se prilagoditi ograničenju od 600 riječi. Sadržaj može biti na hrvatskom jeziku, a unos se može izvršiti putem URL-a ili jednostavnim kopiranjem i lijepljenjem teksta. Ova opcija možda neće zadovoljiti potrebe stvaranja složenijih videozapisa te će u tom slučaju, korisnik morati odabrati opciju unosa scenarija bez dodavanja glasovne interpretacije a koja omogućuje slobodu dodavanja proizvoljnog broja kadrova, bez ograničenja u broju riječi. Ova prilagodba pruža potpunu slobodu izražavanja i oblikovanja videa prema vlastitim željama. Iako Lumen5 koristi zalihe medijskih datoteka i predložaka, postoji vjerojatnost da videozapisi neće biti potpuno usklađeni s dijelovima teksta i u tom će slučaju trebati ručno prilagoditi određene aspekte videozapisa i promijeniti slike, glazbu, glas ili tekst koje je AI odabrao za naš video. U odjeljku Medij, moguće je odabrati odgovarajuće prigodne ili pozadinske slike kao i izravno učitavati slike s vlastitog računala. Moguće je oblikovati font,  promijeniti položaj teksta kao i boju istaknutog dijela. Također, omogućeno je  ostavljanje komentara, mijenjanje redoslijeda kadrova, dupliciranje ili brisanje kadrova te modificiranje trajanja videa. Završetak rada podrazumijeva renderiranje videozapisa što može potrajati i do nekoliko minuta, ovisno o duljini izrađenog zapisa. Svi završeni videozapisi nalaze se na nadzornoj ploči a prije preuzimanja potrebno ih je objaviti budući neobjavljene (draft) verzije nisu dostupne za preuzimanje ili dijeljenje. Videozapis je moguće preuzeti u .mp4 formatu (isti je bez vodenog žiga) kao i podijeliti ga s drugima na različitim platformama. Opcija dijeljenja (Share) omogućuje višestruko preuzimanje videozapisa, mijenjanje postavki privatnosti te pregledavanje transkripta i komentara. Lumen5 nudi besplatni plan koji omogućuje stvaranje do 5 videozapisa svaki mjesec, pristup ogromnoj galeriji besplatnih fotografija, video i glazbenih zapisa kao i pristup opcijama za stvaranje videozapisa pomoću umjetne inteligencije te je omogućeno i preuzimanje videozapisa u rezoluciji od 720p.

Lumen5 pruža priliku svima koji žele istražiti svijet digitalnog pripovijedanja. Njegova intuitivna platforma potpomognuta umjetnom inteligencijom pojednostavljuje proces stvaranja videozapisa i omogućuje korisnicima da izraze svoje ideje na jednostavan i inovativan način. S obzirom na brojne funkcionalnosti i pogodnosti, Lumen5 pruža dovoljno razloga za testiranje i eksperimentiranje, čineći svakog od