prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mala statistička avantura ekipe “Mačkula”

Učenice trećeg razreda Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj, zanimanja ekonomist, prihvatile su u školskoj godini 2019./2020. statistički izazov iz nastavnog predmeta statistika i krenule u malu statističku avanturu prijavivši se na treće izdanje Statističkog natjecanja. Riječ je o nacionalnoj fazi Europskoga statističkog natjecanja, koje u našoj zemlji tradicionalno po treći put organizira Državni zavod za statistiku.

Cilj natjecanja je doprinijeti promicanju statističke pismenosti mladih i veća zastupljenost nastavnog predmeta Statistika u nastavnom programu. Vrijednost natjecanja je motiviranost i zainteresiranost učenika za natjecanje kojim se potiče kreativnost, inovativnost, kritičko razmišljanje, timski rad i suradnja učenika. Statistički način mišljenja jednog će dana za svakodnevni život građana postati jednako neophodan kao znanje čitanja i pisanja (H.G. Wells).

Statističko natjecanje u organizaciji Državnog zavoda za statistiku u našoj zemlji se sastoji od dva natjecateljska kruga, 1. i 2. kruga, a natjecanje je u potpunosti usklađeno s drugim europskim zemljama. Natjecanje, kako ističe organizator, je idealna prilika za iskazivanje znanja, vještina i kreativnosti u europskom okružju. U kategoriji A natječu se učenici 3. i 4. razreda, a u kategoriji B učenici 1. i 2. razreda srednje škole, u ekipi do tri člana uz vodstvo mentora. U prvom krugu natjecanja se rješavaju problemski zadaci i traže se podatci, a oni koji uspješno prođu prvi krug svoje znanje i kreativnost mogu pokazati u drugom krugu izradom prezentacije na temelju pripremljenog seta podataka. U svim fazama natjecanja učenicima i mentorima organizacijsko-komunikacijski tim DZS pruža kontinuirano podršku. Za ekipe koje osvoje prva tri mjesta uvijek je siguran bogati fond nagrada, koje su za ovo izdanje natjecanja osigurali organizator DZS i sponzori natjecanja – AGB Nielsen istraživanje medija, Agramservis i Smartson trgovine i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta. 

Treće izdanje natjecanja donijelo je i veliku novost, Nagradu javnosti po prvi puta u našoj zemlji. Naime, nakon što se izvrši predselekcija, korisnici društvenih mreža DZS mogu izraziti svoje mišljenje i glasati za najbolju prezentaciju po kategoriji. Stoga, i ne čudi što je natjecanje ove školske godine ukupno privuklo više od 1 300 sudionika okupljenih u 436 ekipa.

U malu statističku avanturu krenule su učenice 3. a razreda, zanimanja ekonomist, Gabriela Gašpar, Mirna Jurko i Ema Lovrić pod mentorstvom nastavnice Nade Ratković, prof. mentor. Kao ekipa Mačkula, učenice su prihvatile statistički izazov, prijavom na nacionalno natjecanje u kategoriji A (za učenike 3. i 4. razreda). Mentorica je svojim učenicima statistiku približila na primjerima iz stvarnog života, i na jednostavan i zanimljiv način objasnila složene statističke pojmove, pokazala značenje statističkog znanja u svakodnevnom životu i mogućnosti primjene stečenoga znanja. Učenice su vrlo odgovorno i ambiciozno krenule u ostvarivanje zajedničkog cilja uz stručnu podršku mentorice koja je svoju ljubav prema statistici prenijela na svoje učenike.

Naime, već dugi niz godina mentorica svoje statističko znanje, prenosi i studentima kao predavač na katedri za Kvantitativnu ekonomiju na statističkim kolegijima na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Na temelju iskustva u pripremi i izvođenju nastave nastao je  sveučilišni udžbenik, Poslovna statistika s primjerima u Microsoft Excelu za kojeg je kao koautorica dobila sveučilišno priznanje. Isto tako, mentorica je kao autorica za udžbenik Statistika, za učenike 3. razreda srednje škole, zanimanja ekonomist/ekonomistica u izdanju Školske knjige u 2020. godini, izradila međupredmetne teme, rubrike za vrednovanje i kao koautorica izradila dodatne digitalne sadržaje za udžbenik koji je izabralo 92 % nastavnika statistike u Hrvatskoj. Također je mentorica koautorica radne bilježnice iz statistike za učenike 3. razreda srednje škole koja je po prvi put izašla u Hrvatskoj u izdanju Školske knjige u 2020. godini. Radna bilježnica će pomoći učenicima, budući da vrijeme od dva ili tri školska sata tjedno, koliko je propisano kurikulumom, nije dovoljno da se svi zadaci izvježbaju jer učenici gube i vrijeme na prepisivanje zadataka.

Tijek natjecanja: U prvom krugu nacionalnog statističkog natjecanja u kategoriji A, koji je održan od 13. do 27. siječnja, 2020. godine ekipa “Mačkula”  ostvarila je drugi rezultat u državi prema broju bodova. Ekipa je prošla u drugi krug državnog natjecanja koje se održalo od 4. do 25. veljače 2020. godine (96,7 % riješenoga testa). Učenice su u prvom krugu natjecanja dokazale koliko dobro poznaju statističke pojmove, izračune i testirale su svoju snalažljivost u pretraživanju i razumijevanju statističkih podataka. U drugom krugu natjecanja, učenice su provele statističko istraživanje na temu “Analiza podataka iz godišnjeg istraživanja o primjeni IKT-a u kućanstvima u Republici Hrvatskoj u 2019. godini” prema traženim kriterijima  i pokazale na primjeru iz stvarnog života da mogu na jednostavan i zanimljiv način objasniti složenu statističku metodologiju. Prema rezultatima predselekcije, stručnom ocjenjivanju koje je provela dr. sc. Mirjana Čižmešija, redovita profesorica na Katedri za statistiku Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ekipa “Mačkula” je zauzela ponovno drugo mjesto u državi u kategoriji A. Ukupno je 11 prezentacija predano na daljnje ocjenjivanje stručnom ocjenjivačkom žiriju Statističkog natjecanja koji su na profesionalni način povezani sa statistikom. Nakon što se prikupe bodovi svih članova stručnog ocjenjivačkog žirija, provodi se normalizacija, a taj proces uključuje izračun “z-skorova” (standardiziranih z vrijednosti) za svaku ekipu koristeći originalne bodove koje je zasebno dao svaki član ocjenjivačkog žirija i na taj način se dobivaju pobjednici Statističkog natjecanja. Nakon trećeg kruga ocjenjivanja od strane ocjenjivačkog žirija nacionalne faze, ekipa “Mačkula” se plasirala na odlično treće mjesto na nacionalnom natjecanju u kategoriji A.

Naime, nakon što je izvršena predselekcija deset najbolje ocijenjenih ekipa, korisnici društvenih mreža Državnog zavoda za statistiku mogli su izraziti svoje mišljenje i glasati za najbolju prezentaciju po kategoriji. Na mrežnoj stranici Statističkog natjecanja krenulo je i glasovanje za Nagradu javnosti po prvi put u Hrvatskoj. Svaki glasač mogao je glasovati za jednu prezentaciju u Kategoriji A (3. i 4. razredi srednje škole) koje su po njegovom mišljenju najkreativnije.

Ukupno više od 2 500 glasova pokazalo je da javnost najboljima smatra ekipu “Mačkula”  (kategorija A) iz Srednje strukovne škole bana Josip Jelačić iz Sinja i ekipu “Čoksice” iz Srednje škole Novska (kategorija B). Obje ekipe su osvojile bogate nagrade koje su iznenađenje do svečane podjele, a osigurali su ih sponzori natjecanja – AGB Nielsen istraživanje medija, Agramservis i Smartson trgovine i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta.

Trud se uvijek isplati, što se vidi izvrsnim plasmanom učenica, nagradom javnosti i bogato osvojenim fondom nagrada organizatora i sponzora.

Za osvojeno treće mjesto u kategoriji A, svaka učenica je dobila tablet i stipendiju za studij Business Analytics na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Za osvojeno treće mjesto na natjecanju mentorica je dobila poklon-bon trgovačkog centra i jednogodišnjua pretplatu na online portal “ebook 0-24”.

Zbog pandemije COVID-19, nije bila moguća svečana dodjela nagrada u Zagrebu, koju organizira Državni zavod za statistiku, nego su nagrade prema dogovoru s organizatorom došle na adresu mentorice i svečano su podijeljene u školi.

Nagrada javnosti koja je također otišla u ruke ekipe “Mačkula” je bila iznenađenje sve do samog kraja natjecanja.  Učenici su se oduševili pametnom narukvicom.

Pobjednici se nalaze na službenoj mrežnoj stranici DZS.

Sinjske učenice su na putu prema cilju pokazale da itekako žele, znaju više i da uspjeh i nagrada nije rezultat slučajnog uzorkovanja. Biti treće plasirana ekipa nacionalne faze Statističkog natjecanja je veliko postignuće. Osvojiti Nagradu javnosti znači da je javnost širom zemlje prepoznala učeničko znanje, vještine i kreativnost.

Ovaj plasman će sigurno pozitivno utjecati na druge učenike, smatra mentorica ekipe “Mačkule”, Nada Ratković, iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj koja će i dalje nesebično učenicima dijeliti statističko znanje i nastaviti s radom i pripremom novih generacija statističara promicanjem statističke pismenosti. Zaista je vidljivo da interes za nastavni predmet Statistika među srednjoškolcima postoji I da statističko znanje ima budućnost.

Ekipa “Mačkula” i mentorica ekipe se zahvaljuju organizatoru DZS i sponzorima Statističkog natjecanja na izvrsnom projektu, suradnji i nagradama.

Mentorica ekipe „Mačkula“ poziva sve zainteresirane da prihvate statistički izazov i prijave se na Statističko natjecanje 2020./2021.