prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Mama, budi zdrava”

Učenici Osnovne škole braće Radića Pakrac aktivno su se uključili u projekt „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“ formirajući simboličnu ružičastu vrpcu svojim tijelima koja je postala prepoznatljiv simbol borbe protiv raka dojke i podrške oboljelim ženama. Na taj način, učenici su pokazali svoju podršku majkama i svim ženama koje se suočavaju s ovom opakom bolešću.

Svaki je učenik je u četvrtak, 5. listopada 2023. u školi dobio letak koji je ponio sa sobom kući. Letak je namijenjen majkama te se njime žene potiču na brigu o svome zdravlju. Letak istovremeno naglašava važnost brige o zdravlju za dobrobit cijele obitelji. U njemu se naglašava važnost redovitih samopregleda dojki, odlaska na preventivne preglede i edukaciju o simptomima i znakovima raka dojke.

Ova inicijativa škole ima za cilj educirati žene o važnosti ranog otkrivanja raka dojke jer upravo rano otkrivanje može biti ključno za uspješno liječenje. Škola se stoga trudi pružiti podršku i poticaj ženama da vode zdrav životni stil, redovito se pregledavaju i brinu o svom tjelesnom i mentalnom zdravlju. Osim toga, škola organizira i radionice na kojima stručnjaci iz područja medicine i prevencije raka educiraju učenike o važnosti zdravog načina života i prevencije raka. Učenici također imaju priliku naučiti o prehrambenim navikama, fizičkim aktivnostima i drugim faktorima koji mogu utjecati na razvoj ove bolesti.

Uključivanje škole u Nacionalni program za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju važan je korak prema podizanju svijesti o ovoj opakoj bolesti. Kroz ovaj projekt škola ne samo da educira učenike o važnosti zdravlja, već i širi poruku podrške i solidarnosti sa ženama koje se suočavaju s rakom dojke.

Učenici su pokazali svoju svijest o važnosti prevencije i brige o zdravlju te su postali ambasadori zdravlja u svojim obiteljima. Njihov trud i angažman u ovom projektu dokazuju koliko je važno da škole i udruge zajednički rade na unapređenju zdravlja i podizanju svijesti o važnosti redovitih pregleda, samopregleda i prevencije bolesti.

Nadaju se da će ovakve inicijative postati dio svakodnevnog djelovanja svih škola te da će se smanjiti broj oboljelih od raka dojke, a svijest o važnosti brige o vlastitom zdravlju širiti među svim ženama.