prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Maslina naša svagdašnja

Dok jesen polako ostavlja zlatni trag, a toplina sunčevih zraka još uvijek poziva van učenici Osnovne škole Bakar iskoristili su prekrasno jesensko jutro za branje maslina čija stabla poput kakve pogrbljene starice s kvrgavim granama ponosno stoje i prkose bakarskoj buri, suši i vrelini sunca. Ustrajna briga rezultirala je i solidnim urodom koji je tijekom berbe iskorišten za praktično upotpunjavanje znanja učenika o maslinama i maslinarstvu, ali i za zajedničko druženje na svježem zraku.

Maslina ili uljika je vazdazelena biljka iz istoimene porodice maslina (Oleaceae). Dobila je ime po latinskoj riječi olea, što znači ulje. Spominje se u Bibliji, a opisana je u djelima egipatske civilizacije i u grčkoj mitologiji. Zbog svojih je karakteristika postala simbolom mira, obilja, vječnosti i zdravlja, a u kršćanstvu maslina je simbol Božje providnosti i brige za ljude. Maslina je i više od stabla jer svojim plodovima hrani ljude i daje ljekovito ulje. Zato kažemo da je maslina drvo života sa zlatnom tekućinom.Berba maslina 1 OŠ Bakar

Potaknuti značenjem ove biljke i u želji da o njoj što više doznaju učenici škole redovito njeguju stabla maslina koja se nalaze u okružju školske zgrade. Nema ih puno, svega četiri, ali su učenici i djelatnici škole na njih iznimno ponosni. Nakon dugogodišnje brige stabla masline izrasla su u reprezentativan ukras škole, te se svi dive njihovoj snazi i ljepoti, a posebno bogatim krošnjama kada u vrijeme velikih vrućina stabla masline daruju hladovinu.

Ove jeseni ustrajna briga rezultirala je i solidnim urodom koji je tijekom berbe iskorišten za praktično upotpunjavanje znanja učenika o maslinama i maslinarstvu, ali i za zajedničko druženje na svježem zraku. Ispod maslina marljivi učenici veselo čavrljajući i razdragano cupkajući poskakivali su kako bi dohvatili plodove s najviših grana. A onda prstićima prebiru po sočnim zelenim i crnim maslinama prije nego ih ponosno spuste u šarene vreće. Susret s maslinama i cijeli proces uzgoja od sadnje, rasta, branja i dobivanja ulja posebno je zanimljiv.

Vrijedne male ruke obavile su berbu maslina i ukupno su ubrale oko 40 kg maslina. Kako bi dobili što kvalitetnije maslinovo ulje učenici slijede pravilo da se ubrani plodovi odmah, ili što prije prerade u maslinovo ulje. Stoga teške vreće omiljenih plodova odnose u uljaru i nestrpljivo iščekuju vijest o količini ulja koje će dobiti. Od ubranih plodova malih maslinara dobili su pet litara ekstra djevičanskog ulja. Članovi učeničke zadruge “Tunerica” ulje će pakirati u staklene bočice s posebno dizajniranim etiketama, a s proizvodom će se s veseljem predstaviti na Božićnom sajmu koji se svake godine organizira u gradu Bakru.