prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodna konferencija razmjene vještina poučavanja

Učiteljica Anita Čupić, Vesna Šumanac i  pedagoginja Sanja Matić iz Osnovne škole kraljice Jelene Solin sudjelovale su na međunarodnoj konferenciji “International Teaching Skills Exchange Conference” u organizaciji Edukacijskog inkubatora Šibenik.

Konferencija je održana 12. i 13. travnja 2024. u kampusu Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku. Okupila je učitelje (obrazovne stručnjake od predškolskog odgoja i obrazovanja pa sve do fakulteta i obrazovanja odraslih) s ciljem razmjene inovacija i primjera dobrih praksi u obrazovanju, unaprjeđenje vještina poučavanja, poticanja interdisciplinarnog pristupa, stvaranje i jačanje mreže suradnika, te promoviranje aktivnog učenja. U vremenu uporabe umjetne inteligencije u učenju i poučavanju te njenom utjecaju na obrazovni sustav, konferencijom se željelo sagledati postojeće vještine poučavanja, razgovarati o njihovoj učinkovitosti te istražiti vještine koje su nam potrebne za sadašnje i buduće obrazovne izazove. Konferenciju je otvorio ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Buvinić i u ime domaćina ravnateljica javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Gorana Barišić Bačelić.

Sudionici su izlagali u sekcijama: Iskreno (istraživački sažeci, kratki razgovori, eksperimentalno i nova otkrića – inovativno), Kreativno (kreativne radionice za edukaciju, aktivnosti, tehnologiju i vještine), Vizualno (vizualna Izložba plakata/postera i Aktivno (aktivno neformalno opuštanje).

Učiteljica Anita Čupić i pedagoginja Sanja Matić sudjelovale su u sekciji Iskreno gdje su predstavile svoj rad s učenicima Osnovne škole kraljice Jelene u programu multimedije i jezika (CIMAJ) u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko dalmatinske županije. Riječ je o programu namijenjenom visoko motiviranim i potencijalno darovitim učenicima koji imaju interes za jezično izražavanje, pisanje, novinarstvo, fotografiju, film, web dizajn i montažu. Nakon što su učenici uz pomoć svojih mentora osmislili projekt, odabrani su na Javnom pozivu Centra izvrsnosti SDŽ kao predstavnici jedne od škola koje odrađuju projektne aktivnosti pod njihovim pokroviteljstvom. Učenici su trebali realizirati niz projektnih zadataka kojima su jačali svoje jezične vještine: pisali su vijesti koje su morali pripremiti i za usmeno predstavljanje, vodili intervjue, pripremali sinopsise za reportaže koje su trebali objaviti, vodili su i osmislili podcast…Svim navedenim aktivnostima učenici su unaprijedili svoje sposobnosti usmenog i pisanog izražavanja. Umrežili su svoje potencijale timskim radom, ojačali suradnju s gradskim institucijama, upoznali odgojno obrazovnu praksu kolega iz drugih škola i ohrabrili se za nove projektne izazove.

Učiteljica Vesna Šumanac iz OŠ Neorić, Sutina  i Anita Čupić iz OŠ kraljice Jelene, Solin održale su radionicu pod nazivom Glazbaonica u sekciji Kreativno. Na početku radionice ukratko su predstavile kurikulum za nastavni predmet Glazbena kultura za osnovne škole i Glazbene umjetnost za gimnazije u Republici Hrvatskoj. Prema navedenom Kurikulumu u nastavi Glazbene kulture prepoznajemo aktivnosti slušanja i upoznavanja glazbe, pjevanja i sviranja, glazbenih igara, stvaralaštva i primjene  informacijsko – komunikacijske tehnologije. Stvaralaštvom se u nastavi glazbe potiče učenička kreativnost u užem i širem smislu. Odnosi se prije svega na stvaranje pojedinaca/učenika najčešće s namjerom da se stvori odredno glazbeno djelo koje čini cjelinu sa svojim početkom, sredinom i krajem. Učitelji se često pitaju na koji način potaknuti glazbenu kreativnost kod učenika strahujući rade li to na ispravan način. Polaznici radionice su se upoznali sa strategijama kojima su učiteljice poticale glazbeno stvaralaštvo učenika. Praktičnim sudjelovanjem u radionici sudionici su kreirali ritamske i melodijske cjeline, tjeloglazbu s kojima će unaprijediti svoj odgojno – obrazovni rad s učenicima u nastavi Glazbene kulture.