prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan izumitelja

Osnovna škola Novska pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana izumitelja.

Međunarodni dan izumitelja obilježava se svake godine 8. studenog. Time se želi ukazati na važnost inovacija i doprinosa izumitelja razvoju društva.

U sklopu projekta “Još jedna grupa svemiraca” istražili su zanimljivosti o raznim izumima i izumiteljima, okušali se u ulozi izumitelja, priredili izložbu za sve zainteresirane i proveli još mnogo različitih aktivnosti.
Učenici osmih razreda na nastavi Fizike kod učiteljice Maje Vlajinić izrađivali su padobrane od štapića i papira prema crtežima izumitelja Fausta Vrančića. Kada su izradili padobran, pokušali su osmisliti svoj izum koji bi mogao biti koristan u današnje vrijeme.
Rješavajući različite matematičke zadatke kod učiteljice Dražene Potočki, učenici 5. razreda upoznali su neke izumiteljice i njihova otkrića. Učenici 6. razreda su istraživali i otkrili zanimljivosti o povijesti traperica, semafora i mobitela, dok su sedmaši produbili svoje znanje o hrvatskim izumiteljima. Sve su to izvrsno objedinili i povezali uz film o Faustu Vrančiću koji su gledali na satu Hrvatskog jezika kod učiteljice Ljubice Rašo Belši. Osim toga, učenici su istraživali, izradili i prezentirali plakate o hrvatskim izumiteljima i hrvatskim izumima. Svi su plakati izloženi u holu škole kod učionica Fizike i Prirode.
Učenicima 6. b je na satu Prirode učiteljica Ivana Begić Mesić pročitala neke zanimljivosti o Svjetskom danu izumitelja i djeci izumiteljima. Učenici su u skupinama istraživali o znanstvenicima Louisu Pasteuru i Robertu Kochu te izradili male plakate koje su prezentirali jedni drugima. U kvizu znanja provjerili su što su sve saznali i upamtili. Za svaki točan odgovor dobili su karticu sa slovom, a nakon točnih odgovora na sva pitanja, od dobivenih slova složili su riječ IZUMITELJI što je spretnijoj i bržoj skupini donijelo i dodatne bodove.
Učenici 7. c i 8. e s učiteljicom Tamarom Tomić povodom Međunarodnog dana izumitelja okušali su se u Kahoot kvizu, najbolji su dobili nagrade. Neki učenici su osmislili, izradili i prezentirali svoje izume. Vidjeli su kako rade “Rukohvat 3000”, “Transmogrifikator 3000”, “Aparat za vodu”. Učenici 7. c razreda na Satu razrednika istražili su tko je i kada izumio Vafle, naučeno su prezentirali, a za kraj su se i zasladili izradom vlastitih vafla s medom i nutellom. Svi sudionici raznolikih aktivnosti su se zabavili i ponešto novo naučili.