prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan matematike i broja π

Svjetski dan broja pi koji je postao i Međunarodni dan matematike obilježava se diljem svijeta 14.3. jer je to najjednostavnija aproksimacija broja pi ako prvo napišemo mjesec, pa onda dan (3.14). Taj dan obilježava matematička znanstvena zajednica, ali i učenici, studenti i zaljubljenici u matematiku. Već nekoliko godina obilježavaju ga i učenici Tehničke škole Virovitica.

Prvi koji je odlučio proslaviti Dan broja pi bio je fizičar Larry Shaw 1988. godine. Tom je prilikom sa svojim kolegama promarširao kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu, nakon čega su jeli voćne torte i pite (na engleskom pie znači pita). Kasnijih su godina jeli i pizze, a jedino što je bilo bitno pri odabiru jela jest da je porcija okruglog oblika.

Ovoga 14.3. učenici 2. razreda smjer elektrotehničar nisu jeli pite, ali su rješavali kviz u Quizizz-u o zanimljivostima broja pi i znamenitom fizičaru Albertu Einsteinu koji je rođen 14.3.1879. godine. U 4. razredu elektrotehničari su se zabavili i naučili nešto novo igrajući kviz u Kahoot-u. Izradili su postere s primjerima primjene broja pi u svakodnevnom životu i pogledali prezentaciju svoga kolege o broju pi i Albertu Einsteinu. Učenici 2. razreda smjer medicinska sestra – tehničar opće njege toga dana nisu bili u školi zbog izvanučioničke nastave, ali su izradili postere, kvizove i pjesmice, od kojih je Paula jednu napisala na engleskom jeziku.

Simpatičnu pjesmicu o mukama s matematikom napisala je Barbara te, kao i Paula, pokazala kako se matematika i poezija “vole”.

MATEMATIKA 

Matematika nam je muka prava, 

Sve nas od nje zaboli glava. 

Kada trebamo matematiku pisano odgovarati, 

Jedino se dvojci možemo nadati. 

 Ni ta nam nada nije prevelika, 

Čim vam je muka ovolika. 

Cijeli razred preznojava se od muke, 

Dok nastavnica veselo tvrdi „bez muke nema nauke“. 

 Kada nastavnica priprema testove naše, 

Uvijek obećava ovoga puta bit će vam mnogo lakše. 

Matematička pitanja razredom kruže, 

Evo netko već po ploči kredom struže. 

 No nije matematika ovoliko loša, 

Njeno znanje nas ništa ne košta. 

Nastavnica nam je uvijek vedra i s osmjehom na licu , 

Dok nam pomaže nacrtati skicu, 

A mi samo molimo „Bože još samo neka nam da i di koju tricu“. 

Sve radove učenika i fotografije razrednog ozračja pogledajte u Canva videozapisu na poveznici.