prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan točkica

Na početku nove školske godine učenici i učiteljice iz Osnovne škole Dore Pejačević Našice, Osnovne škole Franje Krežme Osijek, Osnovne škole Vladimir Nazor Đakovo i Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač uspješno su realizirali Kurikulum “Obilježavanje Međunarodnog dana točkica” na županijskoj i međunarodnoj razini. Osnovni cilj obilježavanja ovog dana je potaknuti učenike na kreativnost i suradnju, ali i izgradnju samopouzdanja.

Međunarodni dan točkica obilježava se svake godine u rujnu, a prvi ga je obilježio učitelj Terry Shay iz Iowe 2009. godine. Od tada se ovaj dan obilježava diljem svijeta u čak 195 zemalja kao proslava kreativnosti, hrabrosti i suradnje u školama. Ovaj događaj temelji se na knjizi Petera H. Raynoldsa Dot (Točka), priča o učiteljici punoj ljubavi koja ohrabruje djevojčicu imena Vashti da “ostavi svoj trag”. Djevojčica na komadu papira nacrta točku i to je trenutak u kojem ona počinje graditi svoje samopouzdanje i vlastiti kreativni izraz.

Učiteljice Alenka Taslak, Ivana Hrastović Mandarić, Ksenija Rumora i Patricija Hercog osmislile su zanimljive aktivnosti za učenike povodom obilježavanja Međunarodnog dana točkica, a sve aktivnosti su se realizirale u razdoblju od 15. rujna do 19. rujna 2022. godine. Učenici su na zadanom predlošku s porukom “Leave your mark!” crtali i bojali svoje točkice, a zatim su usmeno na hrvatskom i engleskom jeziku opisali svoj uradak. U likovnom izričaju, učenici su iskazali svoju posebnost i originalnost, a zaključili su i da je svaki uradak zanimljiv na svoj način te da nas različitosti obogaćuju. Učenici su i dizajnirali crteže s odabranim motivima tehnikom točkanja slušajući pjesmu “The Dot” te razgovarali o svojim stavovima i uvjerenjima, svojim jakim i slabim stranama.

Učenici su pogledali i videozapis u kojem su prikazane stranice knjige “The Dot” te su interpretirali pojedine dijelove knjige i iznosili svoje dojmove. Uključili su se i u međunarodnu grupu “How do you celebrate International Dot Day” na poveznici (registracija preko Gmail računa) i povezali se s učenicima i učiteljima diljem svijeta koji su također obilježavali ove godine Dot Day. Također su za potrebe vidljivosti Kurikuluma na županijskoj razini objavili sve radove učenika na poveznici (registracija preko Gmail računa). Dojmovi svih sudionika su bili vrlo pozitivni i kroz uspješno provedene aktivnosti su naglasili da je jedna od ključnih zadaća odgoja i obrazovanja u školama izgraditi samopouzdanje učenika i vjeru u sebe kako bi prepoznali svoje talente i potencijale i “ostavili svoj trag” za buduće generacije.