prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni mjesec školskih knjižnica

U mjesecu listopadu već tradicionalno u u Osnovnoj školi Josipovac obilježava se Međunarodni mjesec školskih knjižnica u organizaciji Međunarodne udruge školskog knjižničarstva (IASLe).

Tako i ove godine sudjeluju u Projektu razmjene straničnika. Međuknjižničnom suradnjom knjižnice Goethe Instituta u Zagrebu i školske knjižnice, u listopadu su imali i makerspace radionice s malim robotima nazvanim BeeBoti.

Ovogodišnja tema međunarodnog Projekta razmjene straničnika je “The School Library: My Happy Place where Creativity and Imagination flourish”. Uključili su se s dvije grupe učenika, ukupno njih osamdeset. U projektu digitalne razmjene straničnika sudjelovli su učenici 8. a i 8. b razreda uz vodstvo učiteljice likovne kulture Vedrane Belanović Gibičar i knjižničarke Anite Drenjančević. Partneri su im dvije škole iz daleke Indije. Straničnike su učenici izrađivali u programu Canva koristeći njihove motive uz natpise o knjižnici, čitanju i ljubavi prema knjizi. Staničnici su već poslani e-poštom te učenici željno isčekuju one partnerskih učenika iz Indije.

U projektu razmjene straničnika u fizičkom obliku sudjelovali su  učenici 4. a i 4. b razreda uz vodstvo učiteljica Gabrijele Radić, Melite Košutić i knjižničarke Anite Drenjančević. Partneri su im učenici iz države Arkansas, iz Sjedinjenih Američkih Država. Motivi ovih straničnika su hrvatski simboli: glagoljica, pleter i zlatovez. Nastali su kombinacijom recikliranog materijala i tempera.

Radionicama Bee Bota učenici drugih, trećih, petih i šestih razreda napravili su svoje prve korale prema robotici. Nakon što su na radionici naučili osnove korištenja ovih robotića, učenici su pod odmorima vrijeme provodili u školskoj knjižnici “igrajući” se s njima. Međuknjižnična se suradnja pokazala izuzetno dobrom te jedva čekaju nove robotiće iz Goethe Instituta iz Zagreba.