prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međusektorsko povezivanje škola suradnjom na projektima

Projekt pod nazivom “Cook Incubator Baranja” odabran je  kao projekt srednjih strukovnih i umjetničkih škola za turizam u 2022. godini te su za njegove aktivnosti odobrena sredstva iz Državnoga proračuna Republike Hrvatske. Ovim projektom povezala su se dva atraktivna obrazovna sektora, jedan je Turizam i ugostiteljstvo iz Druge srednje škole Beli Manastir, a drugi je Elektrotehnika i računalstvo iz Prve srednje škole Beli Manastir.

U današnjemu dinamičnom svijetu, međusektorsko povezivanje postaje sve važnije u obrazovanju, a posebno u turističkome sektoru. Inovativna suradnja između škola različitih sektora otvara vrata novim mogućnostima za učenike potičući ih na međusobnu suradnju, timski rad te suradnju u razvoju i provedbi projekata Ministarstva turizma i sporta.

Inovativnim projektima i suradnjom s Ministarstvom turizma i sporta, srednje strukovne škole imaju priliku razvijati svijest o mogućnostima razvoja karijere u turizmu te osnažiti učenike vještinama potrebnima za uspjeh u ovom dinamičnome sektoru. Projekt pod nazivom “Cook Incubator Baranja” odabran je  kao projekt srednjih strukovnih i umjetničkih škola za turizam u 2022. godini te su za njegove aktivnosti odobrena sredstva iz Državnoga proračuna Republike Hrvatske. Ovim projektom povezala su se dva atraktivna obrazovna sektora, jedan je Turizam i ugostiteljstvo iz Druge srednje škole Beli Manastir, a drugi je Elektrotehnika i računalstvo iz Prve srednje škole Beli Manastir. Ova sinergija omogućava učenicima stjecanje širokoga spektra vještina i znanja potrebnih za uspjeh u modernome turističkome sektoru, koji se sve više koristi naprednim tehnologijama i digitalnim alatima.

Jedan od ključnih ciljeva projekta “Cook Incubator Baranja” jest razvijanje svijesti učenika o mogućnostima karijere u turizmu te pružanje prilika za stjecanje konkretnih vještina koje su ključne prilikom zapošljavanja radnika u djelatnostima kao što su turizam i ugostiteljstvo. Integracija sektora Turizma i ugostiteljstva sa sektorom Elektrotehnike i računalstva omogućava učenicima upoznavanje s naprednim tehnologijama i digitalnim rješenjima koja se sve više koriste u turizmu. U sklopu projekta učenici se susreću s izazovima i mogućnostima koje nudi gastronomija, s upravljanjem turističkim destinacijama, s digitalnim marketingom te primjenom tehnologije poput umjetne inteligencije, interneta i virtualne stvarnosti u turizmu. Osobit naglasak u ovome projektu jest na očuvanju okoliša kao i pravilnom gospodarenju otpadom, čemu se u svijetu pa i u Hrvatskoj daje sve veći značaj. S tim je ciljem za učenike organizirano nekoliko predavanja o gospodarenju otpadom i to od strane stručnih osoba koje su zaposlene u regionalnoj poslovnog organizaciji koja se bavi zbrinjavanjem i gospodarenjem otpada. Prigodno je obilježen i Dan planeta Zemlje da bi svi sudionici osvijestili da je planet Zemlja jedino mjesto na kojemu postoji život.

Projekt “Cook Incubator Baranja” omogućava učenicima praktično iskustvo radom na stvarnome projektu, potiče ih na suradnju s lokalnim poduzećima, na povezivanje s poslodavcima u turizmu te na organizaciju i provedbu događanja i pripremu kreativnih kulinarskih zdravih obroka. Osim toga, učenici su imali priliku sudjelovati u radionicama koje su održale stručne osobe iz područja kuharstva, kao i na predavanjima koje su održali stručnjaci iz regionalne turističke zajednice.

Međusektorsko povezivanje škola u turizmu pruža učenicima ne samo priliku za stjecanje novih vještina i znanja, već i priliku za razvoj karijere u rastućoj turističkoj industriji. Inovativne suradnje i interdisciplinarni pristup obrazovanju stvaraju temelje za buduće stručnjake u turizmu koji će biti spremni suočiti se s izazovima i doprinijeti daljnjemu razvoju turističke industrije. Međusektorskim povezivanjem u obrazovanju moguće je postići da mladi ljudi bolje izgrade ključne kompetencije za 21. stoljeće koje će unaprijediti hrvatski turizam jer je radna snaga najvažniji resurs o kojemu ovisi uspjeh svih sudionika u turizmu.