prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mjesec borbe protiv ovisnosti

I ove je godine Srednja strukovna škola Makarska obilježila Mjesec borbe protiv ovisnosti. Cilj je bio podizanje svijesti o posljedicama uporabe različitih sredstava ovisnosti i ovisničkih ponašanja. Sve su aktivnosti uklopljene u eTwinning projekt «100. dan škole».

Prema dostupnim pokazateljima, naša se zemlja ne može pohvaliti dobrim rezultatima na području ovisnosti. Zabrinjavajuća je sve veća uporaba sredstava ovisnosti, kockanja, klađenja i igranja videoigara i općenito ovisnost o društvenim mrežama u svim dobnim skupinama, od adolescenata do starije životne dobi.

Prema rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta. Od 2020. godine pandemija nam je donijela nove izazove na području mentalnog zdravlja pa tako i na području ovisnosti. Puno se toga preselilo na društvene mreže i sve je teže pratiti ovisnička ponašanja.

Pri suzbijanju ovisnosti važnu ulogu ima primarna prevencija, u sklopu koje je nužno provoditi edukaciju o štetnosti opojnih sredstava od najranije dobi. Drugi je vid prevencije ponuditi sadržaj i aktivnosti koje će pomoći mladoj osobi da bolje upozna sebe, svoje sposobnosti i mogućnosti. Kroz bolje upoznavanje sebe otkrit će i najbolje načine za rješavanje problema, a to sigurno nije konzumacija sredstava ovisnosti.

Povjerenstvo za ŠPP i Vijeće učenika Srednje strukovne škole Makarska na svojim sastancima raspravljalo je o ovoj problematici i ponudilo nekoliko mogućih aktivnosti za učenike kroz Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Učenici su se zaista odazvali aktivnostima, posebno kroz šarolike, edukativne i umjetnički kreativne plakate koji su oglašeni na panoima škole.  Djelić atmosfere zabilježen je videozapisom u digitalnom alatu Canva, a možete ga pogledati ovdje.

Pedagoginja Cmilja Pejić provela je među učenicima anketu na temu ovisnosti. Rezultati će biti prezentirani učenicima, a iz dobivenih povratnih informacija složit će se slika škole na temu ovisnosti.