prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost nastavnika: „3D printanje“

Mobilnost nastavnika Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka pod nazivom „3D printing“ u okviru Erasmus+ projekta „Digitalised schools“ održana je u Lisabonu u organizaciji portugalskih partnera i FCT FabLab-a.

Posljednja mobilnost pod nazivom „3D printing“ u okviru Erasmus+ projekta „Digitalised schools“ održala se  u Lisabonu od 17. do 21. srpnja 2023., a u organizaciji srednje škole portugalskih partnera Agrupamento de Escolas Francisco Simoes i FCT FabLab-a (@fablabfctnova) –  laboratorij za digitalnu proizvodnju) na Fakultetu znanosti i tehnologije Novog Sveučilišta u Lisabonu (Faculdade de Ciências e Tecnologia of Universidade Nova de Lisboa).

Radionicu „3D printing“ vodila je arhitektica Suzana Neves, inače voditeljice niza uspješnih radionica vezanih za 3D printanje iz FTC FabLab-a, koja je svojim stručnim znanjem i bogatim iskustvom nadahnula nastavnike četiriju partnerskih zemalja (Italije, Turske, Portugala i Hrvatske) za istraživanje novih mogućnosti iz područja napredne tehnologije. Tijekom intenzivnog programa radionice, sudionici su imali priliku upoznati se s osnovama 3D modeliranja i programiranja, primjenjujući jedan od prikladnih softverskih alata, tj. besplatni online program TinkerCAD .

Jedan od glavnih ciljeva radionice bio je usavršavanje digitalnih kompetencija te poticanje kreativnosti i inovativnosti među nastavnicima. Svaki sudionik imao je priliku kreirati vlastiti 3D model te stjecati praktična iskustva u rješavanju problema, surađujući s kolegama iz različitih zemalja.

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka radionice bilo je rukovanje dizajniranim objektima te isprobavanje vlastitih 3D printanih radova. Sudionici su s ponosom prezentirali svoje stvaralaštvo koje su razvijali tijekom intenzivnog programa. Sudjelovanje na ovoj radionici bilo je izuzetno vrijedno iskustvo jer je ovakav pristup omogućio nastavnicima razvijanje samopouzdanja u korištenju 3D printanja (PrusaSlicer i Ultimaker Cura) kao alata za poticanje kreativnosti i praktičnih vještina kod učenika.

Škola se može pohvaliti s vlastitim 3D printerom, nastavnici koji su bili uključeni u ovu mobilnost, posebno nastavnici grafičkoga dizajna, obradovali su se mogućnosti osnaživanja potencijala kod svojih učenika kako bi razvijali vlastite ideje i projekte pomoću 3D modeliranja i printanja.

Ovakve vrste radionica vrlo su dragocjene jer potiču međunarodnu suradnju i razmjenu ideja, što bi se moglo odraziti na buduću nastavu sudionika te obogaćivanje obrazovnih iskustava učenika. Stoga, ova međunarodna radionica “3D Printing” pokazala se kao uspješan primjer kako edukacija može inspirirati i potaknuti inovativne pristupe u nastavi, a rezultirat će integriranjem u nastavni kurikulum.

Osim toga, suradnjom na projektu razvija se cijeli niz kompetencija: organizacijske i poduzetničke sposobnosti, rješavanje problema, kritičko i kreativno razmišljanje,  spretnost i fleksibilnost, svakako i tolerantnost i timski rad, a upravo sve ove kompetencije postale su ključne kompetencije za buduća radna mjesta 21. stoljeća.

Erasmus+ projektom “Digitalised Schools” nastavnicima je omogućeno razvijanje svojih vještina i sudjelovanje u globalnoj zajednici obrazovnih praktičara, što donosi brojne prednosti za daljnji napredak obrazovanja širom Europe i svijeta.