prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost švedskih učenika u Hrvatskoj

Jedan cijeli razred Šveđana gostovao je u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić u Zaprešiću u sklopu Erasmus Akreditacije.

U sklopu Akreditacije srednje škole Klara Teoretiska Gymnasium iz Goteborga iz Švedske grupa učenika i nastavnika gostovali je u školi na grupnoj mobilnosti u razdoblju od 5. do 7. ožujka 2024. Jedan cijeli razred je došao u posjet te su u međunarodnim timovima s hrvatskim gimnazijalcima realizirali radionice, ogledne satove, terensku nastavu i neformalna druženja kako nastavnika, tako i učenika.

Prvi dan učenici gimnazijskih razreda uključeni u projektne aktivnosti imali su zajedničke radionice o toleranciji, multikulturi, aktivnom građanstvu i održivom razvoju. Nakon posjeta nastavi, engleskog jezika i informatike, okušali su se i u zajedničkom plesu hrvatskih tradicionalnih plesova. Zagorski cug je u jednom trenu protutnjio cijelom školom uz smijeh i dobru volju. Drugi dan su proveli jedan krasan kišni dan na Plitvicama, uz hrvatske prirodne ljepote i rekli bismo, švedsko vrijeme.

Ali, ništa im nije moglo taj dan pokvarit jer nakon cjelodnevnog boravka na svježem vlažnom zraku, učenici su se samostalno organizirali i večer proveli u Zagrebu na karaoke partiju. Slike i snimke su za pamćenje. Treći dan su proveli u Zagrebu, a učenici su opet u međunarodnim timovima otkrivali Zagreb uz storytelling. Svaka grupa je dobila je deset zadataka, mjesta koja su morali naći, saznati nešto o njima te složiti priču uz fotografiju ili kratki video. Sve „priče“ su objavili na zajedničkom Padletu. Nastavnici su dogovorili nastavak suradnje, saznali mnogo o različitostima i sličnostima kako u funkcioniranju države, tako i obrazovnog sustava pa i školskog života. Učenici su razvili simpatije, pala je poneka suzica, ali i poljubac.