prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u Italiji u sklopu Erasmus+ KA229 projekta “Media Smart Citizens of Future”

Pet učenika i dvije nastavnice Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića prisustvovali su na mobilnosti u Italiji u sklopu Erasmus+ KA229 projekt “Media Smart Citizens of Future”.

U razdoblju od 3. do 7. listopada 2022. godine IIS Acciaiuoli- Einaudi u Ortoni (Italija) bio je domaćin još jedne mobilnosti u sklopu Erasmus + KA229 projekta “Media Smart Citizens of Future”. Uz Italiju, Litvu, Portugal i Tursku, hrvatsku delegaciju predstavljalo je pet učenika škole: Isabela Franolić, Magdalena Tuđa, Ivon Kopeti, Stipe Vrdoljak , Toni Pajić te dvije nastavnice: Zdravka Kramarić i Matea Pili Malec.

Za neke on njih prvi let avionom do Rima činio je novo nezaboravno iskustvo. Nakon aviona vlakom su putovali u Pescaru odakle su svako jutro putovali u susjedni gradić Ortonu. Prvog su dana upoznali ostale sudionike te je svatko predstavio zemlju iz koje dolazi. Domaćini su ih proveli po svojoj školi što je bilo vrlo zanimljivo jer se radi o vrsti pomorske škole. Isprobali su simulaciju vožnje broda, slušali predavanje o zvijezdama, škola ima svoj vlastiti planetarij i naučili mnogo o nautici. Popodne su proveli u obilasku Ortone i njezinih najznačajnijih znamenitosti, posjetili gradsku vijećnicu gdje ih je primio gradonačelnik. Učenici u nautičkom centru

Drugi je dan prošao u znaku slike “Svetog Lica” u svetištu Presvetog u Monoppellu. Učenici su u grupama istraživali narodnu priču kroz povijesne činjenice i dokaze i javno predstavljali svoje istraživanje. Autobusom su se uputili u samo svetište kako bi sliku vidjeli uživo nakon čega je uslijedio okrugli stol.

Treći dan su započeli na radionici u “Media museum” gdje su ih dočekali poznavatelji filmske industrije. Poslijepodne su učenici u dvije grupe razgledavali neke od najvažnijih lokacija u Pescari. Bilo je i prilike za jesensko kupanje u Jadranskom moru, ovaj put s druge strane obale.

Predzadnji su dan ostali u konferencijskoj dvorani hotela gdje su učenici imali radionice na temu “Beyond True and False: Fake News War”. Navečer tradicionalna talijanska večera pripremljena od strane domaćina.

Petak smo proveli u Vječnom gradu. Vatikan, Kolosej, Španjolske stube i Panteon samo su neke od bezbroj mnogih svjetski poznatih lokacija u Rimu. Subota je bio dan za rastanak. Puni dojmova, novih prijateljstava, iskustva, znanja i međukulturalne komunikacije bacili su novčić u Fontanu di Trevi i poželjeli znate već što, vratiti se opet.