prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u Newtownabbey

U sklopu Erasmus+ projekta “Get to know us” u vremenu od 28. ožujka do 1. travnja 2022. godine, održana je druga mobilnost. Domaćin je bila Thornfield House School, Newtownabbey (Sjeverna Irska).

U projektu sudjeluju Schulzentrum, Fachbereich Inklusion, Diversität und Sonderpädagogik, Beč (Austrija), Friedrich-Elvers-Schule, Heide (Njemačka), St Josephs Special School, Galway (Irska), Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka, Ptuj (Slovenija) i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Varaždin (Hrvatska). Cilj projekta je osigurati podizanje razine vještina ranjivih skupina učenika.

Newtownabbey je naselje smješteno u zaljevu Belfast Lough. Od centra Belfasta udaljeno je tridesetak minuta vožnje lokalnim vlakom te su svi sudionici odsjeli u Belfastu. Centar su predstavljali ravnatelj Marin Vučić te učitelji edukacijski rehabilitatori Dejan Pandža, Ines van Hoek i Renata Kos. Prvog radnog dana održan u radni sastanak u Royal Academical Institution u Belfastu. Sastankom je rukovodio gospodin Colm Burns, ravnatelj škole domaćina. Tijekom sastanka raspravljalo se o do sada provedenim aktivnostima, osvrnulo se na prvu mobilnost održanu u Varaždinu te su dogovarane daljnje aktivnosti.

Drugog radnog dana sudionici su posjetili školu domaćina. Thornfield House School je škola u kojoj se školuju učenici s govorno-jezičnim poremećajima po redovitom programu. Sudionici su pratili dio nastave u različitim razredima pa su sudionici iz Centra mogli vidjeli kako izgleda nastava Engleskog jezika u razredu 8/9 i u razredu 3/4, kakve nastavne materijale koriste. Sve učionice smještene su u prizemlju i imaju izlaz na dvorište. Nakon ručka Laura Finnegan prikazala je ICANS program za starije učenike “Talk for work”. Brid Tate, logopedinja, prikazala je razvoj socijalnih vještina.

Trećeg radnog dana sudionici su prijepodne posjetili muzej Titanic Belfast i saznali mnogo, ne samo o gradnji ovog broda već i o povijesti Belfasta. Nakon ručka razgledali su Belfast vozeći se taxijem ili turističkim autobusom. Četvrtog radnog dana sudionici su posjetili Jordanstown School koja je nedaleko škole domaćina. Jordanstown School je škola za učenike s oštećenjem vida i za učenike s oštećenjem sluha, moderna i bogato opremljena. Nakon razgleda škole, sudionike je primio Stephen Ross, zamjenik načelnika općinskog vijeća Antrima i Newtownabbeya. Sudionici su razgledali zgradu općinskog vijeća, a potom su u Thornfield House School čuli kako lokalna policija brine o e-sigurnosti djece i mladih. Petog, posljednjeg radnog dana sudionici su evaluirali cjelokupni boravak u Belfastu te dogovarali sljedeće korake, Zoom sastanak i moblilnost u Haide, Njemačka.