prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u Španjolsku

Od 7. do 13. svibnja 2014. godine koordinatorica projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” OŠ Koprivnički Bregi, Sunčica Vuljak i članice učiteljskog Comenius tima, ravnateljica Karolina Vidović i učiteljica hrvatskog jezika, Sanja Danček, posjetile su Španjolsku, jednu od 6 zemalja partnera. S projektom je OŠ Koprivnički Bregi započela prošle školske godine, kada su odrađene tri mobilnosti – u Latviju, Rumunjsku i Italiju, a ove školske godine u Tursku i Poljsku, nakon čega je i sama škola bila domaćin. Mobilnost u Španjolsku bila je posljednja mobilnost u sklopu projekta.

Tijekom boravka u Španjolskoj domaćini su sudionicima pokazali svoj grad, Jerez de la Frontera. Dodatak imenu „de la Frontera“ (u prijevodu: na granici) iza mnogih imena naselja te regije ukazuje na to da je to područje dugi niz godina predstavljalo granicu između Maura i kršćanskog stanovništva. Jerez je domovina poznatog šerija koji se na španjolskom zove (vino) Jerez. Naziv šeri uobičajen u drugim jezicima potječe od starog izgovora imena grada Xereza (čita se šerez) koja se izvodi iz arapskog naziva grada, Sherish. Pristune je zadivila vinarija Gonzeles Byass, ne samo svojim vinima nego i uređenjem prostora i veličinom. Jerez je također poznat po kraljevskoj andaluzijskoj školi jahanja. Imali su priliku vidjeti „ples španjolskih konja“ i razgledati staje i popratne prostorije.

Osim Jereza posjetili su Cádiz, grad i luku u jugozapadnoj Španjolskoj. Središte je istoimene provincije, koja je jedna od osam provincija koja čine autonomnu zajednicu Andaluzija. Cádiz se smatra najstarijim stalno naseljenim naseljem u zapadnoj Europi. Taj se grad osim prekrasnim građevinama može pohvaliti i dugačkom pješćanom plažom na kojoj stanovnici grada provode puno vremena baveći se sportom i družeći se.

Sljedeći grad koji su posjetili bio je Vejer de la Frontera. Stari grad opasan je 2 km dugim gradskim zidinama, a zanimljiv je i po tome što su sve fasade bijele boje. U tom su gradu vidjeli tradicionalnu žensku odjeću (la Cobijada) u koju su se kršćanke odijevale u tom gradu sve do 1939., a podsjeća na odjeću muslimanki.

U nedjelju su posjetili grad Sanlucar de Barrameda smješten na ušću rijeke Guadalquivir u Atlantski ocean. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i nacionalni park Doñana.

Domaćini su prekrasno uredili svoju školu mnogobrojnim radovima učenika vezanim uz projekt Comenius, ali i uz ostale nastavne sadržaje kojima se bave tijekom godine. Priredili su priredbu na kojoj su djevojčice plesale flamenko i pjevale, a iznenadio ih je nastup trbušne plesačice. Koordinatorica OŠ Koprivnički Bregi održala je u 4. razredu nastavni sat na kojem je održala natjecanje u poznavanju Hrvatske pomoću kviza. Učenici su za svoj trud bili nagrađeni hrvatskim bombonima. U školi je također održan sastanak koordinatora. Za to su vrijeme ostali članovi tima učili plesati flamenko.

Mobilnost se održavala u vrijeme najveće svečanosti u Jerezu – Feria de Jerez, poznate i kao Feria de Caballo. Riječ je o najvažnijoj proslavi u tom gradu. Povijest ove svečanosti vodi do srednjeg vijeka, kada su se seljaci tijekom jednog tjedan sastajali kako bi prodali ili kupili životinje, prvenstveno konje, što su imali običaj proslaviti nazdravljajući šerijem. Ferija je podijeljena na dva dijela: jedan čine dvije ulice koje se sijeku pod pravim kutom nadsvođene mnogobrojnim svjetlima u kojem se nalaze barovi i restorani, a drugi dio je zabavni park za djecu.

Španjolska je sudionike oduševila svojom ljepotom, klimom, kulturom, a prije svega srdačnošću domaćina. Slijedi završni dio projekta – pisanje završnog izvješća, no s obzirom na prekrasna iskustva koja su stekli za vrijeme trajanja ovog projekta, nadaju se da će u budućnosti biti još sličnih projekata u kojima će sudjelovati.