prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na Erasmus+ razmjeni učenici iz orehovečke škole u Španjolskoj učili o rodnoj ravnopravnosti i filmu

Rodna ravnopravnost bila je glavna tema treće učeničke razmjene  u sklopu Erasmus+ projekta “Small step for film, a big one for European citizenship”, kojim koordinira OŠ Sveti Petar Orehovec. Razmjena je održana u Španjolskoj od 28. siječnja do 1. veljače, u gradovima Madridu, Toledu i Manzanaresu, gradu škole domaćina.

 

 

 

 

 

 

Igrajući igru uloga na radionici u školi IES AZUER u Manzanaresu, učenici su usvojili osnovne pojmove vezane uz rodnu ravnopravnost i osvijestili su najvažniju poruku radionice. Poruku je na kraju radionice definirala voditeljca radionice Ana Fernandez de Vega: “Dječak ili djevojčica to može značiti sve što želiš.  Naš život  i naša budućnost su u našim rukama i ne trebamo se ograničavati tradicionalnim  stereotipima”.

 

 

O rodnoj ravnopravnosti šestero učenika iz OŠ Sveti Petar Orehovec i Erasmus+ timovi  iz Italije, Poljske i Španjolske učili su i kroz umjetnost. Naime, u čuvenom Muzeju suvremene umjetnosti Reina Sofia razgledali su izložbu posvećenu ženama i umjetnosti. Tom su prilikom doznali da fundusu ovog Muzeja ima samo 13 % djela slikarica, a žene su obnažene na gotovo 85 izloženih djela. Još jedan zanimljiv način učenja o rodnoj ravnopravnosti bilo je organizirano razgledavanje Madrida. Taj je razgled obuhvaćao mjesta nazvana po ženama koje su dale značajan doprinos u borbi za ravnopravnost  žena u španjolskom društvu. Učenici su uočili da su to uglavnom manje i sporedne ulice. Posjetili su i ulicu posvećenu Clari Campoamor, čuvenoj sufražetkinji i političarki o kojoj su neki pripremali prezentaciju prije puta u Španjolsku.  

Na razmjeni su Erasmus+ timovi imali priliku razgledati televiziju regije Castilla-La Mancha u Toledu i posjetiti stari dio Toleda koji se od nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Taj predivni grad u kojem se miješaju utjecaji kršćanske, arapske i židovske kulture, učenici su imali priliku upoznati kroz igru skriveno blago.

 

 

U Manzanaresu gradu domaćinske škole IES AZUER,  za sudionike razmjene bila je organizirana radionica stop animacije. Radionicu je vodio Coke Riobóo, poznati španjolski umjetnik, autor filmske glazbe i brojnih animiranih filmova i dobitnik Goye, najvažnije španjolske filmske nagrade.

 

 

Posljednjeg petog dana razmjene, učenike je u gradskoj vijećnici primio Julian Nieva, gradonačelnik Manzanaresa. Predstavljajući svoj grad i svoja razmišljanja o Europi gradonačelnik je kazao da je ujedinjenost budućnost Europe i da preživjeti možemo samo ujedinjeni. Primjer jedinstva bili su i sudionici tijekom razmjene. Bez obzira na stupanj znanja jezika svi su bili složni i spremni za učenje, druženje i međusobno pomaganje, a kad je bilo vremena i za pjesmu i ples.