prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nagrada COMET za eTwinning projekt “Živimo održivo /Let’s Live Sustainably”

Nagradu COMET za najbolji eTwinningov projekt u Kategoriji niži razredi dobio je projekt “Živimo održivo/ Let’s Live Sustainably”. 

Cjelogodišnji eTwinning projekt “Živimo održivo /Let’s Live Sustainably” autorice i koordinatorice Nives Bogdan, učiteljice Osnovne škole kraljice Jelene u Solinu je dobitnik ovogodišnje nagrade COMET za najbolji e Twinningov projekt u školskoj godini 2020./2021. u kategoriji za niže razrede osnovne škole. Iz škole govore da je sama tema projekta aktualna, te je zaokupila interes mnogih učitelja i učenika diljem svijeta. Tako su u projektu sudjelovali učitelji i učenici iz više europskih zemalja: Turske, Rumunjske, Poljske, Italije, Grčke, Litve, Ukrajine, Albanije, Sjeverna Makedonije i Armenije i Hrvatske. Projekt je namijenjen svim osnovnoškolcima, ali cilj mu je bio povećanje informiranosti učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika, članova obitelji kao i članove lokalne zajednice. Dakle, široka paleta građana se željela potaknuti na aktivno građanstvo u smjeru ostvarenja ciljeva održivog razvoja i društva u cjelini. Članice Ujedinjenih naroda usuglasile su se oko 17 globalnih ciljeva održivog razvoja koje zemlje članice trebaju integrirati u svoje politike.

Ponuđene teme dale su široke mogućnosti rada u svim oblicima nastave, kako redovne tako i izvannastavnih aktivnosti. Tema zaokuplja i sve dobne skupine, tiče se svih zemalja i uključuje u svoj rad učitelje, učenike, roditelje i lokalnu zajednicu. U rujnu 2020. godine projekt je jasno osmišljen i uvršten u školske kurikulume projektnih partnera. Cilj projekta je razviti niz kompetencija, različitih vještina i vrijednosti razvijenih učenika uključujući: kritičko mišljenje, kreativnost, vještine rješavanja problema, digitalne i kompetencije aktivnog građanstva, poštivanje drugih, uvažavanje različitosti, senzibilitet prema prirodnim resursima planete Zemlje, razumijevanje, osjećaj za pravdu, odgovornost, spremnost za dijalog, istraživački duh i odgovorno djelovanje.

Sudionici u projektu su trebali tijekom nastavne godine obilježiti najmanje šest važnih dana i na taj način svojim djelovanjem pridonijeti ostvarenju najmanje šest različitih globalnih ciljeva održivog razvoja. Svoje aktivnosti su integrirali u nastavni proces. Pri tome su samostalno odabirali različite aktivnosti: obilježavanje važnih datuma (Dan pismenosti, Svjetski dan srca, Dan svemira, Dan zahvalnosti za plodove, Međunarodni dan dječjih prava, Dan voda, Dan planeta Zemlja…), sudjelovanje u humanitarnim akcijama na različitim nivoima, izrada digitalnih knjiga, čestitki, online rječnika, kvizova znanja, virtualnih izložbi i različitih video uradaka. U tome su im pomogli i različiti digitalni alati kao što su: Youtube, Calendar.myadvent.net, Google Slides, Canva, AnswerGarden, Padlet, ChatterPix application, Genialy i drugi. Rad su prezentirali i na mrežnoj stranici projekta, a za potrebe suradnje otvorena je i FaceBook grupa koja nosi naziv projekta. Suradnja među partnerskim školama odvijala se kroz različite oblike suradničkih aktivnosti koje je postavljala koordinatorica i partneri iz Turske na Twinspaceu projekta.
Sudionici projekta su za predani rad na projektu nagrađeni oznakama kvalitete, nacionalne i europske razine. Angažmanom u projektu ojačali su digitalne kompetencije, osuvremenili nastavni proces te se ohrabrili za buduće sudjelovanje u eTwinning projektima.