prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nasilje nije cool – Dan ružičastih majica

Vukovarski gimnazijalci pokazali svoj stav protiv vršnjačkog nasilja i brojnim aktivnostima obilježili Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika. Prilika je to da se mladima, odgovornim odraslim osobama i društvu u cjelini, skrene pažnja na problem, uzroke i implikacije vršnjačkog nasilja. Nasilje, bilo kojeg oblika, nema opravdanje i kao takvo nema mjesta u društvu pa tako ni u našoj školi. I ove godine vukovarska gimnazija pridružila se obilježavanju ovog dana. Vukovarski gimnazijalci pokazali su svoj stav protiv vršnjačkog nasilja brojnim aktivnostima. U znak podrške maturanti 4C razreda odjenuli su ružičaste majice i zajedničkom fotografijom objavili “STOP NASILJU”! U predvorju škole  pripremili su ružičasti okvir u kojem su se mogli fotografirati svi učenici i na taj način dati podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Jedna ružičasta majica bila je prekretnica – sve je krenulo još 2007. godine u Novoj Škotskoj (Kanada) i to upravo od jedne ružičaste majice. Ovaj dan nastao je kao podrška dječaku koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je ta majica simbolizirala dječakovu potporu teško bolesnoj majci. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Statistike govore da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja. 27 % njih svakog ili gotovo svakog dana doživljava neku vrstu nasilja, dok se 16 posto djece nasilnički ponaša prema drugima (istraživanje je vršila Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba). Navedeni statistički podaci govore o važnosti razvijanja programa prevencije bilo kakvog oblika nasilja, naročito nad i među djecom. Nasilje danas nije samo verbalno ili fizičko, već je sve izraženije u virtualnom svijetu i društvenim mrežama koje djeca i mladi svakodnevno koriste i upravo je to bila tema radionice na satima razrednika. Međuvršnjačko nasilje putem interneta uključuje poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, nesavjestan pristup štetnim sadržajima te širenje nasilnih i uvredljivih komentara pa čak i prijetećih poruka.

Na Dan sigurnijeg interneta (11. veljače 2020.), objavljeno je Nacionalno komparativno istraživanje o medijskim navikama djece i njihovih roditelja te sigurnosti djece na internetu. Ovo istraživanje dio je svjetskog konzorcija EU Kids Online a mapiralo je iskustva djece u dobi od 9 do 16 godina (u nacionalnom izvještaju u Hrvatskoj istraživanjem su obuhvaćena djeca u dobi od 9 do 17 godina), uključujući elektroničko nasilje, gledanje štetnog sadržaja na internetu, zloupotrebu podataka, pretjeranu upotrebu interneta, seksting i upoznavanje nepoznatih osoba na internetu. Prema istraživanju u Republici Hrvatskoj u kojem je sudjelovalo 1017 djece u dobi od 9 do 17 godina, svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom drugih ljudi na društvenim mrežama. Istodobno, gotovo svako četvrto dijete te dobi svakoga tjedna traži na internetu nove prijatelje ili kontakte. Gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana (od trenutka provedbe istraživanja) komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo. To je činilo svako deseto dijete u dobi od 9 do 11 godina, svako četvrto dijete u dobi od 12 do 14 godina te gotovo svako drugo dijete u dobi od 15 do 17 godina. Više od 1/10 djece u dobi od 9 do 17 godina se u posljednjih godinu dana susrelo uživo s osobom koju su upoznali na internetu. To je napravilo svako četvrto dijete u dobi od 15 do 17 godina i svako deseto dijete u dobi od 12 do 14 godina. U proteklih godinu dana više od pola djece u dobi od 9 do 17 godina primilo je povrjeđujuću ili neprimjerenu poruku. Više podataka može se pronaći na: http://hrkids.online/post/fifth-press/ gdje se može preuzeti i cjeloviti izvještaj.

Svi ovi podaci ukazuju na potrebu edukacije i podučavanja djece i mladih o njihovoj sigurnosti i mogućim rizicima i zato ne iznenađuju brojne radionice i aktivnosti u kojima nastavnici poučavaju djecu osnovnim principima sigurnosti u online okruženju kako bi djeci i mladima osigurali pozitivna online iskustva, ali i podigli svijest učenika o problemu i vršnjačkog i svih drugih oblika i nasilja. Djecu je potrebno educirati i osposobiti za razbijanje predrasuda i stereotipa prema svojim vršnjacima, naučiti ih kako nenasilno rješavati sukobe i konfliktne situacije te ih usmjeravati na preventivne sadržaje. Na taj način pružit ćemo im primjer, sigurnost i podršku, a oni će u svojim vršnjacima umjesto svađa i sukoba pronalaziti prijatelje i suradnike.

Ovu hvalevrijednu akciju podržali smo odjenuvši ružičastu majicu ali ćemo nastojati i dalje, svaki dan živjeti ružičasto!