prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nastava na daljinu u planinama

Učenici Osnovne škole Retfala iz Osijeka uključili su se tijekom 2019./2020. godine sa velikim zadovoljstvom u Malu planinarsku školu Dumina. Osnovni cilj škole je upoznati obilježja planinarstva, kretanje u planinama, povijest planinarstva, orijentaciju, ponašanje u planinama, boravak u prirodi kao i ljubav prema prirodi i zaštiti okoliša.

Tijekom godine odrađeno je šest izleta pod vodstvom profesorica Ksenije Vilić, Ljiljane Mandurić i Verice Jukić. Svaki izlet je osmišljen s određenom temom, koju su učenici odradili u obliku predavanja ili radionice. Tijekom godine učenici su sudjelovali u akcijama “Zasadi drvo, ne budi panj”, prilikom koje su zasadili desetak stabala lipe u selu Dražu, Baranja. Posjetili su obronke Dilj gore – Rastušje, gdje je rođen Dragutin Tadijanović, hrvatski pjesnik. Usput su posjetili čarobnu šumu sa oslikanim likovima iz Šume Striborove, autorice Ivane Brlić -Mažuranić. U prosincu, učenici su planinarili na Krndiji i upoznali HGSS, a prilikom susreta HGSS su pokazali učenicima mnoštvo opreme s kojom raspolažu kao i potražne pse. U siječnju, učenici su posjetili crkvu sv. Martina u D. Motičini iz 13.stoljeća. Nakon hodanja, učenicima su održane radionice Crvenog križa iz Našica na temu: opasnosti, pomoć i spašavanje u planinama. U veljači, mali planinari su se uputili na Dilj, gdje su tražili skriveno blago. Na tom mjestu je bilo nekadašnje Panonsko more što je posebno bilo zanimljivo učenicima koji su učili o nekadašnjem Panonskom moru. Učenici su se morali orjenirati pomoću kompasa i zadanih azimuta na karti i pronaći skriveno blago. Sljedeći izlet se trebao održati u ožujku, ali zbog novonastale situacije uzrokovane corona virusom je odgođena. Zadnji planirani izlet održao se u lipnju čim je Stožer dozvolio veća okupljanja. Budući da je situacija postala povoljnija, planinari su krenuli u završni dio svoje Male planinarske škole. Na zadnjem izletu učenici su trebali pokazati svoje znanje stječeno tijekom svog “druženja” s planinama. Prije polaganja ispita, učenici su ponovili obrađeno gradivo vezanja čvorova i penjanja po krndijskim obroncima uz penjačku opremu.

Ispit se održao u Gazijama u subotu, 21. lipnja 2020. godine, kao prvi ispit Male planinarske škole u Slavoniji i Baranji. Svi su učenici uspješno položili ispite i zasluženo dobili diplome od Hrvatskog planinarskog društva.