prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Natjecanje “Croatian Makers” lige

Deset skupina sudjelovalo je na natjecanju Croatian Makers lige u Osnovnoj školi Petrijanec.

U školi je u četvrtak, 15. veljače 2024. godine održano 3. kolo “Croatian Makers” lige međužupanijskog karaktera. Regija Čakovec 1 uključuje 11 sudionika tj. 22 skupine s područja Varaždinske i Međimurske županije. Na natjecanje se prijavilo je 10 skupna od toga četiri mlađe ekipe i šest starijih ekipa, svaka s četiri učenika. Učenici su proveli popodne natječući se u svojim kategorijama te su nakon 115 minuta programiranja robota Micro Maqueen pristupili testiranju vožnji i riješenosti zadataka.

Zadatak je za obje dobne skupine obuhvaćao pokretanje robota na gumb na MicroBitu, svjetlosnu i zvučnu signalizaciju, praćenje crne i bijele linije korištenjem senzora, zaustavljanje kod prepreka. Starija dobna skupina još je dodatno koristila i Huski Lens kameru za prepoznavanje oznaka, tagova. U tom je zadatku ovisno o očitanim oznakama robot na raskrižju išao lijevo ili desno. Za vrijeme natjecanja učiteljice mentori, ali i roditelji, koji su bili u pratnji učenika razmijenili su iskustva s pripremama i natjecanjima vezanim uz robotiku, kodiranje i programiranje. 

Prvo mjesto u mlađoj dobnoj skupini koju čine učenici od 1. do 5. razreda osvojila je skupina OŠ “Gustav Krklec” iz Maruševca pod mentorstvom učiteljice informatike Tamare Ćibarić. U toj su kategoriji sudjelovale i dvije skupine pod mentorstvom Mateje Šafarić Novak, članicom Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec. Naravno, i domaćini OŠ Petrijanec, učenici Leon Šimunek, Lara Mravlinčić, Dominik Ivetić i Neven Habulan su se natjecali u mlađoj dobnoj skupini.

Prvo mjesto u starijoj dobnoj skupini koju čine učenici od 6. do 8. razreda osvojila je skupina OŠ Petrijanec. Skupinu su činili učenici Domagoj Darabuš, Jan Fabijančić, Ante Kovačić i Petar Zrinski. Obje skupine učenika OŠ Petrijanec za natjecanje su pripremale učiteljice informatike iz OŠ Petrijanec, specijalistica za rad s darovitima, izvrsna savjetnica Jasminka Belščak te učiteljice Valentina Hosnjak i Mislava Matković. Sudjelovale su još i ekipe iz OŠ Vinica, mentorica Adriana Telebar, OŠ Cestica, mentorica Mirjana Voćanec i OŠ Gorniji Mihaljevec, mentorica Milena Maračić. I u ovoj su kategoriji sudjelovale ekipe UŽ Slakovec i UŽ Pretetinec.

Poučeni višegodišnjim iskustvom organizacije međuopćinske razine natjecanja Croatian Makers lige, OŠ Petrijanec je kao domaćin osigurala i tehničku podršku. U skupini za tehničku podršku su bili učenici Dora Tomašek, Jana Klaneček, Filip Kišić i Mladen Jurković. Njihova je glavna uloga bila dočekati sudionike, pripremiti staze za natjecanje te fotografirati cijelo natjecanje.

Čestitaju pobjednicima iz OŠ Maruševec i OŠ Petrijanec koji su zadatke riješili u potpunosti te su osvojili maksimalnih 2000 bodova.