prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Natjecanje “Spelling Bee”

Na ovogodišnjem Spelling Bee natjecanju u Osijeku učenik 3. b razreda OŠ V. Nazor Đakovo Filip Juroš postigao je zapažen rezultat i plasirao se u finale natjecanja u kategoriji učenika od 1. do 4. razreda.

Osnovna škola ˝Tin Ujević ˝u Osijeku i ove je školske godine bila organizator natjecanja “Spelling Bee” (Pčelica Spelica) 2023. Natjecanje se održalo u petak, 5. svibnja 2023. godine, u VIP dvorani Gradski vrt u Osijeku i okupilo je 161 učenika sudionika natjecanja i 70 mentora iz 35 osnovnih škola. Najviše prijavljenih sudionika bilo je iz škola iz Osječko-baranjske županije te iz Virovitičko- podravske županije. Glavni moto natjecanja bio je #beebravebeesmart! Ove školske godine je uvedena i jedna novost: umjesto kotizacije za natjecanje svaki sudionik je dobrovoljno donirao konzervu ili vrećicu hrane za napuštene životinje u azilu u Osijeku, a ideja je nastala u suradnji s Udrugom Pobjede koja promiče brigu o pravima životinja. Veliki broj sudionika ovogodišnje Pčelice Spelice uključilo se u ovu hvale vrijednu akciju.

Natjecanje je bilo podijeljeno u tri razine prema starosnim skupinama, a prijaviti su se mogli učenici kojima engleski nije materinji jezik, te koji nisu pohađali školu na engleskom govornom području. Svaka škola mogla je prijaviti po dva natjecatelja u kategoriji od 1. do 4. razreda, dva natjecatelja u kategoriji od 5. do 6. razreda i dva natjecatelja u kategoriji od 7. do 8. razreda. Zadatak natjecatelja je da što točnije ponovi glasno zadanu riječ na engleskom jeziku i zatim sriče riječ slovo po slovo na engleskom jeziku. Natjecatelj ne smije ponoviti slovo koje je već sricao i ne smije između slova izreći nikakve druge glasove osim slova engleske abecede. Riječi odabire aplikacija na kompjuteru prema uzrastu natjecatelja tj. prema kategorijama. Za učenike razredne nastave od 1. do 4. razreda organizirana je prva probna runda u kojoj su natjecatelji mogli pogriješiti, ali u svakoj sljedećoj rundi greške se nisu više tolerirale. Sudionik koji bi pogriješio u sricanju zadane riječi automatski ispada iz natjecanja. Natjecatelj ima pravo postaviti pitanje komisiji prije ili za vrijeme sricanja riječi da član komisije ponovi zadanu riječ, da riječ upotrijebi u rečenici, da navede porijeklo riječi ili da riječ prevede na hrvatski jezik. Pri samom sricanju zadane riječi natjecatelj nije vremenski ograničen. U samom finalu natjecanja ostaju najbolji natjecatelji, a među njima prva tri osvajaju pehar Pčelica Spelica i medalje. Za sve ostale natjecatelje i njihove mentore pripremljene su diplome o sudjelovanju i utješne nagrade sponzora.

Prije pristupanja međužupanijskoj razini natjecanja u Osijeku potrebno je u školama koje su se prijavile za natjecanje “Spelling Bee” organizirati školsku razinu natjecanja. Na taj način učenici iz iste škole imaju mogućnost odmjeriti znanje u sricanju na engleskom jeziku i oni najbolji prijavljuju se za sljedeću razinu natjecanja. U Osnovnoj školi Vladimir Nazor Đakovo preliminarna razina natjecanja “Spelling Bee” organizirana je u ožujku 2023. u sklopu izvannastavne aktivnosti ranog učenja stranog jezika, a u organizaciji su sudjelovale učiteljice aktiva stranih jezika. Riječi za natjecatelje su odabrane iz standardnih udžbenika za učenje engleskog jezika od 1. do 4. razreda.

Riječi koje nisu bile odabrane za natjecanje su imena, riječi s crticom i sprezani oblici glagola. Kako bi natjecatelji bili što uspješniji u sricanju zadanih riječi potrebno je dobro ponoviti englesku abecedu, osobito slova kojih nema u hrvatskoj abecedi: x, y, w, i q. Već u prvom i drugom razredu učenici primjećuju da se u engleskom jeziku riječi ne čitaju točno onako kako se pišu. Stoga je potrebno učenike naučiti fonetsku abecedu. Učenici najlakše usvajaju englesku abecedu slušajući govorni model tj. učiteljicu, a za lakše povezivanje slike slova i izgovora određenog slova koriste se kartice sa slovima engleske abecede. U učenju engleske abecede neizostavni su i plakati, post it papirići pomoću kojih se mogu uvoditi i vježbati nove riječi, kartice s riječima, križaljke, igra “Spelling Worm” i nizovi riječi u kojima učenici trebaju uočiti pojedine zadane riječi. Neizostavne su i pjesmice na engleskom jeziku kojima se postupno uvode slova engleske abecede. Za ponavljanje engleske abecede s učenicima razredne nastave odlične su i igre riječima: Scrabble, Hangman, Wordle, Words of Wonders, Spelling Bee Game, Spelling Master i sl. Ove igre riječima danas su dostupne i u digitalnom obliku i učenici ih mogu odigrati na tabletima ili mobilnim uređajima besplatno.

Današnje generacije učenika rado igraju edukativne igrice koristeći digitalnu tehnologiju budući da su svakodnevno s njom okruženi. Također, motivacija učenika je veća za učenjem ako su im sadržaji predstavljeni na atraktivan i zabavan način. Korištenjem navedenih digitalnih igrica i igara s riječima potičemo učenike da već od najranije dobi uče engleski pravopis i na zabavan način intuitivno usvajaju određene zakonitosti engleskog pravopisa. Upravo je znanje spellinga tj. pravopisa na engleskom jeziku izuzetno važno za razvoj vještine pisanja koja se kao element vrednovanja uvodi od trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Pisanje kao produktivna vještina u znanju engleskog jezika često učenicima predstavlja problem, ali ako već od najranije dobi svladaju spelling tj. pravopis engleskog jezika, onda će kasnije i u vještini pisanja biti uspješniji.