prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Neka se i naš glas čuje!” (2.dio)

U nastavku projekta, tijekom studenog i prosinca u Osnovnoj školi “Ljudevit Gaj” iz Krapine obilježene su i proslavljene i druge važne obljetnice, manifestacije i međunarodni dani koji su sastavnice projekta “Neka se i naš glas čuje”: nastavak Mjeseca hrvatske knjige, Mjesec borbe protiv ovisnosti, Dan donošenja Konvencije o pravima djeteta, Dan hrvatskog kazališta, Međunarodni dan osoba s invaliditetom te predbožićno vrijeme veselja, sreće, opuštanja, kreativnosti.

Pri kraju je 2022. godine koja je bila proglašena Europskom godinom mladih, u kojoj se željelo ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih pružila je brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi. Stručni suradnici (pedagog Marko Koprivnjak, defektologinja Aleksandra Podsečki i knjižničarka Suzana Pracaić) osmislili su projekt u suradnji s učiteljima škole, pod nazivom “Neka se i naš glas čuje!” Već su izvijestili što se sve realiziralo tijekom rujna i listopada. U studenom i prosincu obilježili su i proslavili sljedeće obljetnice i manifestacije: nastavak Mjeseca hrvatske knjige, Mjesec borbe protiv ovisnosti, Dan donošenja Konvencije o pravima djeteta, Dan hrvatskog kazališta, Međunarodni dan osoba s invaliditetom te predbožićno vrijeme veselja, sreće, opuštanja, kreativnosti. božićna radionica u knjižnici

Mjesec hrvatske knjige zatvorili su vrlo veselo i vrlo bučno. Školom se orio dječji smijeh i cika, a za sve je bila ‘kriva’, jedna i jedina, Jadranka Čunčić Bandov i njene ‘Šale, trice, zvrndalice’. Književni susret, a istovremeno i lutkarska predstava (čime su i obilježili Dan hrvatskog kazališta) održana je u ponedjeljak, 14. studenog 2022. godine, za učenike razredne nastave. Ovo je bio četvrti dolazak u školu (2010., 2014., 2018.), a susret je bio, kao i uvijek, urnebesan, zabavan, kreativan, interaktivni… smijeha i radosti napretek.

Učenici 7. razreda sudjelovali su u obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u radionicama na kojima su rješavali kviz znanja o problemima zlouporabe opojnih droga, alkohola i cigareta koji je osmislila udruga Pragma. Radionice  u 7. b i 7. š. su odradili stručni suradnici pedagog Marko Koprivnjak i defektologinja Aleksandra Podsečki, s naglaskom na prevenciju ovisnosti o pušenju, s obzirom na veću pojavnost medu učenicima.

Dana 21. studenog održana je radionica o dječjim pravima s učenicima 4. b. Stručne suradnice, defektologinja Aleksandra Podsečki i knjižničarka Suzana Pracaić su na satu vjeronauka, s učiteljicom Anitom Džaja, pokušale učenicima približiti Konvenciju o pravima djeteta kroz, njima glavno i osnovno pravo, pravo na igru! Konvencija o pravima djeteta propisuje standarde koji osiguravaju zaštitu djeteta od svih oblika diskriminacije ili kažnjavanja te poštivanje i afirmaciju prava djeteta. Za razliku od Deklaracije o pravima djeteta (1959.) koja ima moralnu snagu, Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njezinih odredaba. Kako im je bilo, vidi se na fotografijama na mrežnoj stranici škole – izazovno, poučno, odlično, zanimljivo i zabavno!

U srijedu, 7. prosinca 2022. godine, u školi je održana radionica “Različitost je dio nas” u kojoj su sudjelovali učenici 6. razreda matične škole, a povod je bio obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3.12.). Radionicu su održale članice Udruge distrofičara Krapina tj. predsjednica Mirjana Janžek i dopredsjednica Martina Šoštarić s voditeljicom Dubravkom Šumiga. Pričale su o različitostima koje nas okružuju, o osobama s invaliditetom, vrstama invaliditeta, o preprekama na koje nailaze, o pomagalima koja se koriste te na koje sve načine aktivno sudjeluju u društvu (sport, umjetnost, znanost…). O radionici više možete naći na mrežnoj stranici škole, a o posjetu školi može se pročitati i na mrežnoj stranici Udruge distrofičara.

Već više od deset godina učenici 6. razreda u sklopu nastave hrvatskog jezika, a u suradnji s knjižničarkom Suzanom Pracaić, upoznaju i istražuju mrežne stranice hrvatskog jezika i književnosti. Na taj način razvijaju digitalnu i medijsku pismenost. Detaljno im se prezentira portal e-Lektire (projekt MZO, nakladnika Bulaje i CARNET-a), kako ga mogu koristiti i koje sve blagodati donosi – ne samo da knjige mogu čitati online, već da ih mogu i slušati. Pretražuju i stranice Međunarodne dječje digitalne knjižnice, ICDL te uočavaju razlike tiskane, e-knjige i digitalne knjige. Uočavaju prednosti i mane svih medija te spoznaju koji medij im najbolje odgovara za čitanje.

radionica članova udruge distrofičara i učenikaU četvrtak, 22. prosinca 2022. godine, u knjižnici je održana božićna kreativna radionica. Stručni suradnici: pedagog Marko Koprivnjak, defektologinja Aleksandra Podsečki i knjižničarka Suzana Pracaić, osmislili su božićnu radionicu kao završnicu projekta “Neka se i naš glas čuje!” Na poziv u radionicu odazvali su se zainteresirani učenici od 5. do 8. razreda, učenici koji se školuju po posebnom programu te Mali librari iliti INA Mali knjižničari. Radionica je sadržavala izradu božićnih patuljaka, ali i razvoj digitalnih kompetencija primjenom aplikacije Quiver kojom bojanke “ožive”. A bilo je tu i ‘kemijanja’ – kako ukrasiti božićno drvce pomoću kemije. Zamijećeno je da učenici ponovno iskazuju sve veći interes za rukotvorinama, da im se sviđaju aktivnosti koje su se nekad radile na nastavi Domaćinstvo. Zato je osmišljena radionica u kojoj su učenike željeli rasteretiti, osloboditi stresa, da se zabave, opuste, a da pritom stvaraju, budu kreativni i inovativni. Ne treba zaboraviti kako je mentalno zdravlje i dobrobit učenika u odgojno-obrazovnom sustavu ključan čimbenik i cilj svakog kurikuluma. Fotografije i više o aktivnosti može se vidjeti ovdje.

Kako je 2022. proglašena Europskom godinom mladih, odlučili smo joj posvetiti posebnu pažnju i projektom “Različiti, ali zajedno!” Koordinatori projekta su učiteljice: Mirjana Klobučar, Miljenka Hršak i Karolina Leskovar Hržica i pedagog Marko Koprivnjak, a projekt će se ostvariti pod vodstvom razrednika i učitelja, s učenicima 4. do 8. razreda. Ove školske godine zato planiramo na poseban način obilježiti DAN ŠKOLE (20. travnja) povezujući ga s Danom Europe (9. svibnja). Planiramo ostvariti predstavljanje određenih europskih zemalja koju je odabrao pojedini razredni odjel. Ovo je prilika za istraživanje, kreativnost, snalažljivost novih generacija, prilika za aktivnosti koje ćemo prijaviti na mrežnim stranicama Europske godine mladih #EYY2022. Sve ideje, uratke i aktivnosti za predstavljanje zemlje koju su učenici izabrali, pokazat će u petak, 21. travnja 2023. na sajmu/festivalu ispred škole. Njihov trud će biti vrednovan, a najuspješniji će biti prigodno nagrađeni.

Jedan projekt još nije završio, a već je u planiranju i najavi novi školski projekt koji ima veze i s Europskom godinom mladih. Smatraju da je uloga škole da širi i potiče interese učenika, vodi računa o njihovim sposobnostima i potrebama. Rad na projektima omogućava samostalno stjecanje znanja istraživanjem, a značajno potiče socijalno učenje tj. doprinosi razvoju socio-emocionalnih kompetencija.