prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Njega dječje kože zimi

Potrebe naše kože, a naročito osjetljive kože djece, mijenjaju se tijekom godišnjih doba. U zimskim mjesecima, kad je koža na otvorenom izložena hladnoći i vjetru, a u grijanim prostorijama suhom zraku, koži je potrebna intenzivna njega.

Kako zaštititi nježnu dječju kožu?

Najizloženiji dijelovi, koža lica i ruku, su ujedno najpodložniji neželjenim promjenama poput crvenila, izrazite suhoće, ljuštenja i ispucalosti.

Imunološki sustav kože male djece još nije potpuno razvijen, pa treba koristiti preparate posebno odabrane za njegu osjetljive dječje kože. Takve su kreme hipoalergene, s minimalnom količinom sastojaka, a zajedničko im je da štite, hidratiziraju i obnavljaju kožu.

Obzirom da usne i inače zadržavaju manje vlage, djelovanje vjetra i hladnog zraka ih dodatno isušuje pa se preporučuje upotreba balzama namijenjenih djeci odnosno proizvedenih od prirodnih, neškodljivih sastojaka. Usne je dobro namazati i nakon pranja zubiju.

Za bebe koje pojačano sline ili kad djetetu curi nosić, dodatno su posebno osjetljiva područja oko usta i ispod nosića. Zato ta područja treba sušiti mekom maramicom (ne brisati, već samo nježno “potapkati”), nakon čega treba ponovno nanijeti kremu.

U zimskim mjesecima, kod vrlo osjetljive kože lica preporučuje se umivanje termalnom vodom ili čajem lipe sobne temperature. Isto tako, za umivanje, tuširanje, kupanje i pranje ruku, koristite mlaku vodu, temperature do 32°C.

Kupanje i tuširanje će biti dovoljno 2-3 puta tjedno, uz što manju upotrebu sapuna i gelova za kupanje. Zamijenite ih uljnim preparatima za kupanje ili tuširanje djece, te što prije nakon kupanja, namažite kožu preparatom za njegu.

  • Za boravak na otvorenom

Prije izlaska na otvoreno, ukoliko je dijete pralo ruke ili se umivalo, treba dobro osušiti kožu i nanijeti kremu.

Nakon nanošenja zaštitne kreme, potrebno je pričekati 10-15 minuta prije izlaska, kako bi koža upila zaštitu.

U njezi ruku je uz primjenu krema važno i nošenje pamučnih (ne vunenih) rukavica. Za vrlo hladnog i vjetrovitog vremena, kožu lica i čela je potrebno zaštititi kapom i šalom.

I zimi smo pod utjecajem štetnog sunčevog zračenja. Planinsko sunce je osobito opasno za nezaštićenu kožu! Ultraljubičasto zračenje je na planini jače nego na moru, zbog rijeđeg zraka i refleksije sunčeve svjetlosti na snijegu.

Stoga je izuzetno opasna kombinacija hladnog vjetra i planinskog sunca.

  • U zatvorenom

Nakon povratka kući, potrebno je oprati ruke, osušiti ih i namazati hidratantnom kremom.

U sezoni centralnog grijanja, dolazi do značajnog smanjenja postotka vlage u zraku, što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku. Stoga se preporučuje ovlaživati zrak primjenom ovlaživača zraka ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora.

Što je temperatura u prostoriji viša, to je zrak u njoj suši. Optimalna sobna temperatura je oko 22°C, pa radije odjenite još jedan sloj odjeće, nego da pojačate grijanje.

Kožu se vlaži iznutra i izvana. Stoga se pobrinite da dijete uzima dovoljno tekućine. Osim povremenog toplog napitka koji će ga ugrijati i okrijepiti, najbolje piće je voda ili nezaslađeni blagi čaj primjeren djeci.

Ukoliko primijetite da je koža djeteta oštećena, uz svrbež ili peckanje, obavezno se posavjetujte s pedijatrom i dermatologom, koji će dati daljnje upute.

Članak je preuzet s Lukinog portala za djecu i obitelj.