prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Noć knjige u I. gimnaziji

U srijedu 23. travnja 2014. godine u preko 150 hrvatskih gradova po treći se puta obilježavala međunarodna manifestacija Noć knjige – svečanost čitanja od 18 do 1 sat iza ponoći. Između 700 pripremljenih programa Prva gimnazija iz Zagreba uključila se u tri vrlo vrijedna događaja u organizaciji prof. Antonije Sikavica Joler i prof. Ivana Janjića.

U školskoj kinodvorani predavanje za maturante 'Od citata do plagijata: zamke znanstvenoga rada' održala je prof. dr. sc. Barbara Kryżan-Stanojević u suradnji izdavačka kuće 'Srednja Europa' i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zatim su Maticu hrvatsku posjetili učenici koji pohađaju izbornu nastavu iz hrvatskoga jezika pod vodstvom prof. Ivana Janjića i prof. Martine Šobar prisustvujući predavanju 'Blago hrvatskog jezika ili Kako vam drago' naše poznate jezikoslovke mr. sc. Nives Opačić i 'Kako su se susreli Marin Držić i William Shakespeare' uglednoga književnog prevoditelja Mate Marasa.

Središnji događaj ovoga dana zbivao se u večernje sate i unatoč kiši i važnoj utakmici okupio je iznimno velik broj učenika koji su došli slušati, gledati, čitati i sudjelovati u književnoj večeri učenika Prve gimnazije „Riječ po riječ“ u Knjižnici Novi Zagreb – Travno. Program je trajao od 19 do 21,30 sati i obuhvatio je četrdeset književnih točaka uz nekoliko glazbenih predaha na gitari, flauti i klarinetu u izvedbi naših učenika. Sudjelovalo je pedesetak gimnazijalaca, a publika je brojala barem toliko posjetitelja, prijatelja, rodbine, prolaznika…, a učenike je pripremilo petnaest profesora mentora u organizaciji prof. Antonije Sikavica Joler u suradnji s knjižničarkom prof. Nikolinom Pucar.

Učenici su čitali svoje vlastite stihove i prozne tekstove, dnevničke zapise, kratke priče i anegdote, baudelaireovske sinestezijske sonete, ulomke romana… Kazivali su stihove velikana književne riječi na osam jezika (uz hrvatski čuo se još engleski, francuski, njemački, ruski, španjolski, talijanski i latinski jezik). 

 

Izvodili su ulomke velikih romana, monologe dramskih klasika, antologijske poetske stihove i suvremene hrvatske autore, avangardne proglase i uspijevali iznenaditi, nasmijati publiku i pobuditi pokoji sentimentalan ton na vječne istine školske lektire. Čula se originalna Shakespeareova riječ, Goetheova, Prevertova, Puškinova i Cervantesova kao i mnogih drugih velikana.

Manifestacija Noć knjige i posvećena je upravo nekim velikim književnim obljetnicama: godini 1501. kada je „otac hrvatske književnosti“ Marko Marulić dovršio svoj slavni ep „Judita“, 1564. godini kada se rodio veliki dramatičar William Shakespeare, umro iste godine 1616. kada i Miguel de Cervantes čime završava stilsko razdoblje europske renesanse i posljednji veliki događaj jest osnivanje Društva hrvatskih književnika 1900. godine. Tim povodom 21. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, a 23. travnja Svjetski dan knjige i autorskih prava u slavljenju kojih se Prva gimnazija priključila već drugu godinu okupivši iznimno velik broj učenika i njihovih profesora u slavljenju „lijepe riječi“ i visokih humanističkih vrijednosti čovječanstva.