prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Noć muzeja u znaku virtualnih putovanja

Virtualni posjeti muzejima, tradicionalne su aktivnosti koje vukovarski gimnazijalci provode povodom kulturnog događanja poznatog pod nazivom Noć muzeja.

Zahvaljujući dosezima suvremene tehnologije, mnoge svjetske kulturne institucije nude virtualni obilazak svojih prostora i to uz stručno vodstvo te smo povodom ovog događaja odlučili posjetiti Galeriju Uffizi u Firenci, koja slovi kao jedna je od najstarijih i najpoznatijih galerija umjetnosti na svijetu. Razlozi zbog kojih smo se odlučili upravo za ovu galeriju leže u tome što smo imali priliku, tijekom maturalnog putovanja u mjesecu kolovozu prošle godine, galeriju posjetiti i doživjeti sva bogatstva koja svojim posjetiteljima galerija nudi. Virtualnim obilaskom ponovili smo razgledanje poznate zbirke umjetnina u muzeju Galleria degli Uffizi i prisjetili se i ponovno doživjeli pozitivne emocije koje su u nama pobudila neka od najljepših djela svjetske umjetnosti i umjetnika kao što su Michelangelo, Botticelli, Ghirlandaio, Giotto, Leonardo da Vinci… Ponovo smo imali priliku vidjeti Botticellijevu Alegoriju proljeća i Rođenje Venere, Michelangelovu Svetu obitelj i brojnu kolekciju renesansnih radova.

Galerija se nalazi u glavnom gradu toskanske regije, u srcu Italije, Firenci, a tijekom našeg obilaska ovog renesansnog grada imali smo priliku prošetati glavnim trgom, Piazza della Signoria, na kojem dominiraju gradska vijećnica Palazzo Vecchio, a ispred nje replika Michelangelovog Davida. Veliki vrtuljak ugledali smo u sredini trga Piazza della Repubblica, a na trgu Piazza del Duomo dočekala nas je oktogonalna krstionica i firentinska katedrala s Giottovim zvonikom u raznobojnom mramoru. Prisjetili smo se i priča o nevjerojatnim tajnama i skandalima vezanim za  obitelj Medici koja je na razne načine poduprla razdoblje renesanse, razloge zašto Hitler nije odlučio uništiti Ponte Vecchio u Drugom svjetskom ratu ili kako je stvarao Michelangelo. Ovim virtualnim putovanjem, evocirali smo uspomene na naše zajedničko maturalno putovanje u Italiju koje je zauzelo posebno mjesto u našim životima.

Na poziv kustosa Wyoming State Museum, USA, odazvali smo se virtualnom obilasku muzejskog prostora Državnog muzeja Wyoming, budući da je kustos Nathan Doerr posebno za vukovarske gimnazijalce organizirao virtualnu šetnju popraćenu detaljnim tumačenjem prirodne i kulturne povijesti Wyominga i Rocky Mountain Westa. Ovo je već četvrta godina kako posjećujemo ovaj muzej i to putem Microsoftove zajednice edukatora – https://education.microsoft.com/ koja u svojoj ponudi ima Virtual Field Trip virtualno putovanje u sklopu zajednice Skype in the Classroom. Državni muzej Wyoming obrazovna je, povijesna i kulturna institucija čiji je cilj prikupljanje, čuvanje i tumačenje artefakta koji odražavaju ljudsku i prirodnu povijest toga kraja.

Učenici su virtualnim obilaskom otkrivali sadržaje vezane za prošlost i sadašnjost Wyominga od Indijanaca i planinskih ljudi do vojnika graničara, rančeva i prirodnih resursa te su slušajući o bitnim temama u ranijoj povijesti Wyominga spoznali kako događanja od prije stotinu ili čak milijunima godina ranije, imaju utjecaj na današnji razvoj i na globalno okruženje.

Danas je na internetu prisutna gotovo svaka veća muzejska institucija čime je stvoren cijeli jedan zaseban virtualni svijet. Virtualni muzeji razlikuju se po kvaliteti, konceptu predstavljanja muzejske građe, dostupnim sadržajima, mogućnostima pretraživanja i istraživanja muzeja, vizualnom identitetu, usmjerenošću na edukaciju. Koji god kriterij odabrali i na osnovu njega donijeli odluku koju muzej posjetiti, jedno je sigurno, virtualni muzeji pomoću raznolike tehnologije omogućuju nam edukaciju i zabavu, pobuđuju interes i potiču na daljnja istraživanja.