prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Normativi za prehranu učenika u školama

Pravilna prehrana osnovnoškolaca treba zadovoljiti potrebu organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja. Hranom se osiguravaju hranjive tvari nužne za izgradnju tkiva (bjelančevine, željezo i kalcij), energija za metabolizam i tjelesnu aktivnost (masti i ugljikohidrati) te nutrijenti potrebni za fiziološke funkcije organizma (vitamini i minerali).

Kako bi se osigurala pravilna prehrana učenika i učenica za vrijeme boravka u osnovnoj školi Ministarstvo zdravlja propisalo je „Normative za prehranu učenika u osnovnoj školi“ dok će u svrhu primjene ovih Normativa ministar zdravlja donijeti „Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama“. Normativima se propisuju preporučene vrste hrane i jela, optimalni unos energije i hranjivih tvari, broj obroka te raspodjela preporučenog unosa energije po obrocima. 

Dnevni preporučeni energetski unos prema dobi i spolu učenika osnovne škole naveden je u tablici 1. i odnosi se na normalno uhranjene i umjereno tjelesno aktivne učenike. 

S obzirom na duljinu boravka u školi, učenici mogu birati između 6 modula: modul 1 podrazumijeva 4 obroka, modula 2 tri, moduli 4 i 6 dva (doručak-ručak ili ručak-užina), a moduli 3 i 5 jedan obrok (doručak ili ručak). Normativima je raspoređeno vrijeme posluživanja obroka pa je tako vrijeme za zajutrak od 7,12 do 7,45 sati, doručak od 9,30 do 9,45 te ručak od 12,00 do 13,00 sati. Vrijeme za užinu od 15,00 do 15,15, a posljednji obrok večera treba biti između 18,00 i 19,00 sati. 

 

Dob učenika Preporučeni dnevni energetski unos
Muški Ženski
kcal/dan kJ/dan kcal/dan kJ/dan
7-9 1970 8242 1740 7280
10-13 2220 9288 1845 7719
14-18 2755 11527 2110 8828

 

Raspodjelom preporučenog dnevnog unosa energije po obrocima, zajutrak treba zadovoljiti 20% dnevnih potreba osnovnoškolaca, doručak 15% energije, ručak 35% energije, a užina 10% dnevnih potreba energije. Večera s udjelom od 20% je navedena radi cjelovitog dnevnog unosa energije po obrocima. Raspodjela dnevnog unosa hranjivih tvari je sljedeća: bjelančevine 10-15%, masti 25-35%, ugljikohidrati do 50%. Jednostavni šećeri koji sudjeluju s udjelom do 10% (ovisno o dobi učenika od 43,5 do 68,9 g/dan), jesu šećeri koji su dodani hrani i piću, a nisu podrijetlom iz mlijeka i mliječnih proizvoda. Preporučeni unos vlakana iznosi od 17,4 do 27,6 g/dan prema dobi učenika. 

Preporučene vrste hrane i jela za pojedine obroke u osnovnoj školi

Za zajutrak i doručak preporuka su: mlijeko ili mliječni proizvodi, mliječni napitci svježe pripremljeni, žitne pahuljice ili kruh od cjelovitog zrna, orašasti plodovi i sjemenke, sir, maslac, meki margarinski namazi, marmelada, med, mliječni namazi, svježe pripremljeni namazi od mahunarki, ribe ili povrća, mesni naresci, jaja, sezonsko voće i povrće, prirodni voćni sok.      

Ručak – juhe, kuhano povrće ili miješana variva od povrća, krumpira, mahunarki i žitarica, složena jela od mesa s povrćem, krumpirom i proizvodima od žitarica, meso, perad, riba, jaja, salate od svježeg povrća i voće. 

Za užinu – mlijeko, jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi, mlijeko sa žitnim pahuljicama, pekarski proizvodi iz cijelog zrna, tijesto i proizvodi od tijesta iz cijelog zrna: biskvitna tijesta i okruglice s voćem ili sirom, štrukle, savijače, pite i sl., voće, voćni sok bez dodanog šećera.

Učestalost konzumacije pojedinih prehrambenih proizvoda 

U planiranju dnevnih i tjednih jelovnika preporuke su da se svaki dan konzumiraju: mlijeko i mliječni proizvodi, žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir, voće, povrće, perad, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke u mljevenom obliku i voda, dok se meso preporučuje do najviše pet puta tjedno. Ribu se preporučuje pripremati najmanje 1 – 2 puta na tjedan, a do dva puta mjesečno hranu s visokim udjelom masti, šećera i soli. 

U prilogu ovog članka pronađite dokument s preporukama za planiranje dnevnih i tjednih jelovnika za učenike.

 

Autorica članka: Marija Škes, mag.educ.rehab.

Članak je preuzet sa internetskih stranica Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar