prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nova mobilnost učenika

U sklopu Erasmus+ projekta “Growing young ECOlogists with STEM” učenici Osnovne škole Nikole Hribara iz Velike Gorice su u pratnji učiteljice Valentine Japec, Erike Likan Kelentrić i učitelja Milana Omrčena otputovali u Portugal. Od 27. do 31. ožujka 2023. godine boravili su u Melgacu, šarmantnom i slikovitom gradiću s prekrasnim krajolikom uz rijeku Minho. Tamo su se učenici i učitelji ponovno susreli s partnerima iz Grčke i Portugala.

Tijekom ove mobilnosti, nastavili su provoditi aktivnosti koje su započele na susretu u Grčkoj. Organizirane su radionice i aktivnosti u smjeru zaštite okoliša i razvijanja ekološke svijesti mladih. Učenici su, koristeći mrežni alat Thinkercad 3D, kreirali rotirajuće postolje za solarni panel. Postoljem upravlja računalna mikroplatforma Arduino, koja uz pomoć fotosenzora usmjerava solarni panel prema suncu. Usmjeravanjem panela povećava se njegova učinkovitost za 30. Učenici su kreirali i 3D model loga projekta te ga isprintali koristeći 3D pisač. Također su provedene radionice o inteligentnim sustavima navodnjavanja, aplikacijama za recikliranje i korištenju obnovljivih izvora energije.

Tijekom boravka u Melgacu naši su se domaćini potrudili da ništa ne nedostaje. Bili su na primanju u Gradskoj vijećnici, obišli povijesnu jezgru grada, razgledali muzej Jean Loup Passek Cinema Museum i muzej Castro Laboreiro, sportski centar i Superior School of Sports and Leisure. Otputovali su u Viana do Castelo, jedan od najljepših gradova na sjeveru Portugala i tamo posjetili baziliku Santa Luzia i crkvu Sao Domingues te prošetali uz Atlantski ocean. Nakon izleta i šetnje, posadili su stablo prijateljstva u školskom dvorištu i oslikali mural Erasmus+ projekta.

Običaje i kulturu ovog dijela Portugala, učenici su upoznavali i tijekom boravka u obiteljima. Igrali su tradicionalne igre, upoznali tradicionalni ples, kušali tradicionalna jela i međusobno se družili u slobodno vrijeme. Organizirana je zajednička večera u školskoj kantini na kojoj su bili predstavnici grada Melgaca, obitelji koje su ugostile djecu, učitelji i učenici.

Rastanak je bio težak i pun emocija. Stvorena su nova prijateljstva i učvršćena ona stara. Upravo je to jedna od najvažnijih stavki koje Erasmus projekti nude – jedinstveno iskustvo razmjene dobre prakse, učenja, stvaranja novih prijateljstava i međunarodne povezanosti škola. Vesele se novom susretu u školi iduće školske godine.