prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nova sezona Filmskog kurikuluma

Prvi Filmski kurikulum u novoj sezoni, u ponedjeljak, 30. listopada, u 19 sati, posvećen je počecima organizirane kinematografije u Hrvatskoj u razdoblju Nezavisne Države Hrvatske. Tada je stvoren prvi sačuvani hrvatski dugometražni igrani film “Lisinski” (Oktavijan Miletić, 1944.) o našem znamenitom skladatelju.

Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan!

Uoči projekcije uvodnu riječ održat će dr. sc. Tomislav Šakić, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Akademija dramske umjetnosti

“Lisinski” je bio trijumf filmskog zanata mlade kinematografije, a krasio ga je romantičan patos tipičan za doba ilirskog pokreta. Endehaškim vlastima, koje su sponzorirale film, promakla je činjenica da je Vatroslav Lisinski bio Židov. Predigra filmu bit će žurnal Hrvatska u riječi i slici iz 1942. s raznim temama – od prijema kod poglavnika Pavelića do sporta i rekreacije.

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.